• Lečenje raka: Aspirin bi mogao da pomogne u lečenju agresivnog karcinoma dojke

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Aspirin bi mogao da pomogne u borbi protiv agresivnog raka dojke – tumori koji se teško leče mogli bi bolje da reaguju na lekove protiv raka uz pomoć aspirina, kažu lekari.

    Tim naučnika iz Fondacije Kristi Trast u Mančesteru, jednog od najvećih centara za lečenje raka u Evropi, započinje istraživanje sa pacijentkinjama koje boluju od agresivnog raka dojke.

    Naučnici veruju da antiupalna svojstva aspirina pomažu.

    Studije sprovedene na životinjama dale su ohrabrujuće rezultate.

    Mlađe žene

    Postoje dokazi da aspirin može da pomogne i u sprečavanju nastajanja i širenja nekih drugih vrsta kancera.

    Ipak, još uvek je rano preporučiti ljudima da ga uzimaju. Potrebno je da se sprovede još istraživanja.

    Svake godine u Velikoj Britaniji od agresivnog raka dojke oboli oko 8.000 žena. Ne tako čest, ali jako agresivan, ovaj tip raka dojke pogađa mlađe žene i crnkinje.

    Agresivni tumori dojke nemaju receptore koje imaju neki drugi tumori, što znači da lekovi, koji se inače primenjuju, neće dati rezultate. Međutim, ima lekova i tretmana koji mogu pomoći.

    „Jako iscrpljujuće“

    Tokom istraživanja, koje finansira dobrotvorna organizacija Rak dojke sada (Breast Cancer Now), nekim pacijentkinjama će pre operacije i hemoterapije biti prepisan aspirin, kao i lek za imunoterapiju.

    Ukoliko se istraživanje pokaže uspešnim, ispitivanja će biti nastavljena i proučavće se kako aspirin deluje kada su se ćelije raka proširile i na druge delove tela.

    Beti Bramal, 44-godišnjoj Britanki iz Hempšira dijagnoza raka dojke postavljena je 2019. godine.

    Kaže da ne postoji jednostavan lek koji može izlečiti rak, a ovaj koji ona ima jako iscrpljuje, kao i da nema mnogo izbora kada je izbor medikamenata u pitanju.

    „Kosa mi je opala, imala sam mučninu i bolove u zglobovima i mišićima, dijareju i zatvor, osip na dlanovima i stopalima, migrene, znojila sam se tokom noći i borila se s nesanicom“,

    „Blagoslovena sam da imam patošloški potpuni odgovor u terapiji.

    „Ali ovo je bilo 18 najtežih meseci za mene i moju porodicu.

    „Imam još dve godine terapije i skeniranja“, kaže ona.

    Novi način

    Na čelu istraživanja je doktorka En Armstrong koja objašnjava da na imunoterapiju ne reaguju svi tipovi raka dojke.

    „Testiranje upotrebe leka poput aspirina je uzbudljivo jer je široko dostupno i jeftino za proizvodnju“,

    „Nadamo se da će naše istraživanje biti uspešno, odnosno da će pokazati da se aspirin može kombinovati sa imunoterapijom, da može da poveća njen efekat i time stvori bezbedan novi način za lečenje raka dojke“, kaže Armstrong.

    Naučnica koja radi na istom istraživanju, doktorka Rebeka Li, kaže da laboratorijski nalazi sugerišu da aspirin može da učini određene vrste imunoterapije efikasnijim, odnosno da sprečava rak da stvara supstance koje slabe imunološki odgovor.

    „Nadamo se da aspirin može umanjiti upalu kako bi imunološki sistem mogao da nastavi da uništava ćelija raka „, rekla je ona.

     

    Aspirin bi mogao da pomogne u borbi protiv agresivnog raka dojke – tumori koji se teško leče mogli bi bolje da reaguju na lekove protiv raka uz pomoć aspirina, kažu lekari.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]