Tužno dete Foto: pixabay
Život

Manje od devet sati sna kod dece povećava rizik od depresije, anksioznosti i impulsivnog ponašanja

Izvor: 
detinjarije.com Uto, 13/09/2022 - 09:52Deca koja spavaju manje od devet sati svake noći imaju značajno izmenjene regione mozga povezane sa pamćenjem i inteligencijom u odnosu na decu koja imaju devet i više sati sna. Manje sna kod dece povećava rizik od depresije, anksioznosti i impulsivnog ponašanja.

Osnovci koja spavaju manje od devet sati svake noći imaju značajno manje razvijene regione mozga povezane sa pamćenjem i inteligencijom u odnosu na decu koja spavaju preporučenih 9 do 12 sati, pokazuje nova studija koju su sproveli naučnici sa Medicinske škole Univerziteta Merilend (UMSOM), a koja je pre nekoliko dana objavljena u časopisu Lancet Child & Adolescent Health.

Ove razlike u moždanim regijama povezane su sa problemima mentalnog zdravlja – depresijom, anksioznošću i impulisivnim ponašanjem. Nedovoljno sna takođe se povezuje sa lošijim pamćenjem, rešavanjem problema i donošenjem odluka.

Ovo je prva studija koja je ispitivala dugoročne posledice nedostatka sna na neurokognitivni razvoj dece u predtinejdžerskom uzrastu, i obuhvatila je podatke o 8300 dece uzrasta 9 i 10 godina.

“Otkrili smo da su deca koja spavaju nedovoljno, tačnije manje od devet sati svake noći, imala manje sive mase ili manji volumen određenih delova mozga odgovornih za pažnju, pamćenje i kontrolu impulsa, u odnosu na decu sa zdravim navikama spavanja,” kaže jedan od autora studije, dr Ze Vong, profesor dijagnostičke radiologije i nuklearne medicine na UMSOM.

“Ove razlike nastavile su da postoje i dve godine kasnije, što je zabrinjavajuće otkriće koje nam govori da nedostatak sna ostavlja trajne posledice.

“Dečiji san može da trpi zbog pretpanog rasporeda domaćim zadacima i vanškolskim aktivnostima. Sada znamo koliko ozbiljne posledice to može imati na dečiji razvoj,” upozoravaju naučnici.
MarketingNajnovije vesti