• Manje poznate planine u Srbiji koje morate posetiti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Srbija unutar svojih granica ima veliki broj prelepih planinskih krajeva, ali nemaju svi planinski predeli dovoljnu posećenost. Samo neke planine imaju dobro razvijen turizam i veliki broj posetilaca tokom godine.

    Pored planina koje su svima vrlo dobro poznate, Srbija može domaćim i stranim turistima da ponudi pregršt drugih pravih oaza mira i predivnih  prirodnih bogatstava. U planinskim predelima mogu da uživaju i avanturisti, a i oni turisti koji vole da uživaju u prirodnom, planinskom vazduhu i da šetaju ovim predelima.

    Ukoliko putujete sopstvenim kolima, dobro je da prethodno proverite ispravnost vašeg automobila, ali i da znate da ukoliko vam se desi neki problem šlep vozila na autoputu “Miloš Veliki” mogu da se pojave vrlo brzo i da vam pomognu.

    U nastavku teksta možete pročitati o nekoliko planina koje smo izdvojili za vas, a možda niste čuli za njih, ali jedno je sigurno, koju god od njih da izaberete za vašu destinaciju, uživaćete u njihovoj prirodi i svemu što vam one mogu pružiti.

    1. Planina Beljanica – mesto najlepšeg vrela Srbije

    Prva planina koju izdvajamo za vas je Beljanica. Planina u čijem desnom podnožnju se nalazi Krupaljsko vrelo – koje predstavlja i jedno od najlepših vrela Srbije. Ovu planinu odlikuje čist vazduh i predivna priroda kojom možete prošetati i uživati u pogledu.

    Ovo vrelo je okruženo šumom i predstavlja pravi egzotičan prizor koji vam daje razlog više da posetite upravo Beljanicu. A pored ovog prizora, tu se nalazi i vodopad Veliki Buk.

    Moćan i visok vodopan okružen prelepom prirodom je prava atrakcija i raj za oči. Turisti u ovom predelu uživaju i zadržavaju se, te je iz tog razloga u njegovom okruženju i  napravljen restoran kako bi turisti uživali u pogledu i ukusnoj hrani.

    Da li ste znali da u mnogobrojne pećine koje se nalaze unutar ove planine, tu upravo spada i Resavska pećina koja je jedna od naših najpoznatijih pećina? Ova planina stvarno pruža veliki broj sadržaja i prirodnih bogatstava, ali to nije sve.

    Ukoliko obilazite ovu planinu, morate obići i manastir Manasije. Ovaj manastir je zadužbina Stefana Lazarevića i ujedno i jedan od naših najlepših manastira.

    2. Planina Ozren –  lekovita planina

    Planina Ozren se nalazi u neposrednoj blizini Sokobanje. Ona se smatra lekovitom planinom, te upravo zbog toga se veliki broj pacijenata sa oftamološkim ili nekim drugim zdravstvenim problemima šalju na odmor na ovu planinu.

    Pored svojih lekovitih dejstva, ova planina obiluje bogatstvom bilja i uređenim izletištima što čini ovu planinu savršenim mestom za beg iz grada i za uživanje i opuštanje u prirodi.

    Kao i planina Beljanica, i ova planina ima vodopad. U pitanju je vodopad Ripaljka koji je najviši vodopad u Srbiji.

    3. Planina Besna kobila – Budući ski centar

    Planina Besna kobila nosi jedan čudan i zanimljiv naziv, a nalazi se na samo 34 kilometra od Vranja. Zbog svoje visine i površine, ova planina ima potencijal da postane značajan ski centar u Srbiji.

    Najviši vrh ove planine se nalazi na visini od 1.922m, a sa njenog vrha se vidi Kopaonik, Šar planina, kao i Bugarska planina Ril.

    Besna kobila ima odlične staze za ljubitelje biciklizma kao i za one koji uživaju u šetnjama po planinskim predelima. A pored šetališta, ova planina obiluje predivnim pašnjacima koje krasi raznovrsno lekovito bilje.

    S obzirom da snežna sezona na ovoj planini traje nekad i do devet meseci, a i zbog odličnog terena, smatra se da će u budućnosti na ovoj planini biti ski centar.

    Pored lekovitog bilja, čistog vazduha i šetališta, u blizini Besne kobile se nalazi i vodopad Damnjanik koji je visok 12km. Do ovog vodopada možete doći jednom od mnogobrojnih staza i on se nalazi na 6km od sela Kriva Feja. Možda je šetnja do ovog vodopada malo duža, ali pogled i priroda koju ćete videti vredi svakog koraka.

    4. Gledićke planine – prirodno bogatstvo Šumadije

    Još jedno prirodno bogatstvo su Gledićke planine za koje je čuo mali broj ljudi. A one se nalaze na samom jugu Šumadije.

    Ove planine su svoj naziv dobile po selu Gledić koje se nalazi tu i Gledićke planine su ujedno i najduže planine u celoj Šumadiji. Podeljene su rečnim dolinama: Pčeličke, Grošničke reke, Lepenice, Ždrljajice i Dulenske reke.

    Ove planine su bogate divnim šumama, potocima i rekama, a pored toga, tu se mogu videti i divlje životinje kao što su srcna i divlje svinje.

    Pored toga što su pogodne za šetnje, one su odlične ukoliko ste ljubitelj biciklizma i uživate u svežem, prirodnom vazduhu, sunčevim zracima i fizičkim aktivnostima.

    Jedna stvar izdavaja ove planine i čini ih još više posebnima, a to su kuće koje su stare preko sto godina. Na osnovu njih možete osetiti duh skromnog, jednostavnog života u planinskim selima. A možete i prespavati u krčmi koja je stara preko dvesta godina.

    Svaka od ovih planina koje smo vam budi čist vazduh, divnu prirodu, odmor i prostora za fizičku aktivnost i rekreaciju. Ukoliko ste umorni od grada, buke i gužve, beg na planinu je savršena opcija.

    Srbija unutar svojih granica ima veliki broj prelepih planinskih krajeva, ali nemaju svi planinski predeli dovoljnu posećenost. Samo neke planine imaju dobro razvijen turizam i veliki broj posetilaca tokom godine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]