• Naučnici predlažu ćutanje u prevozu kao meru protiv širenja korone

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Naučnici zaposleni u Španskom nacionalnom istraživačkom savetu (CSIC) preporučuju da se u metrou i javnom prevozu ćuti kako bi se sprečilo širenje korona virusa.
    Oni su naveli da podaci ukazuju da će se tom merom dosta smanjiti rizik od zaraze.
     
    Već mesecima stručnjaci iz oblasti epidemiologije širom sveta zahtevaju uvođenje oštrijih mera kako bi se sprečilo širenje virusa putem vazduha, a pored držanja distance, higijene i nošenja zaštitnih maski, preporučuje se i provetravanje kao jedna od ključnih mera u sprečavanju širenja virusa.
     
    Istraživač CSIC-a Marija Krus Mungiljon istakla je važnost provetravanja, ali i rekla da je potrebno da se poštuje još jedna mera – ćutanje u javnom prevozu.
     
    „Bilo bi idealno kada bi metro inicirao ‘stalnu tišinu’. Ćutanje i dobra odgovarajuća maska smanjuju rizik. Ukoliko pričam telefonom ili pričam glasno jer je bučno u metrou, emituje se 50 puta više aerosola“, rekla je Krus Mungiljon.
     
    Ona je obrazložila da je ova mera veoma važna, jer u metrou ne postoji ventilacija i da ako neko ima virus, a vozi se metroom važno je da vazduh bude što manje zagađen.
     
    Takođe, ističe se i da bi ta mera trebalo da se odnosi i na druge vrste javnog prevoza.

    Naučnici zaposleni u Španskom nacionalnom istraživačkom savetu (CSIC) preporučuju da se u metrou i javnom prevozu ćuti kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]