koronavirus Foto: pixabay
Život

Od beskorisnih do opasnih saveta kako se zaštititi od virusa

Izvor: 
RTS Pon, 09/03/2020 - 10:25Spisak zemalja u koje je stigao koronavirus raste iz dana u dan, a leka i dalje nema. Nažalost, sa svih strana do nas dopire more zdravstvenih saveta koji se kreću od beskorisnih, ali bezopasnih, do nekih za koje bi se moglo reći i da su opasni.

Među lažne savete na koje ne bi trebalo da nasednemo, Bi-Bi-Si ubraja upotrebu nekih sredstava za koje se smatra da doprinose jačanju imuniteta.

Koloidno srebro

Upotrebu koloidnog srebra promovisao je Džim Bejker u televizijskom programu u SAD. U pitanju su sićušne čestice srebra u tečnosti. Gost u Bejkerovoj emisiji tvrdio je da pomenuti rastvor ubija neke sojeve koronavirusa u roku od 12 sati iako je priznao da testiranje još nije sprovedeno na Kovidu-19.

Ideja da je u pitanju efikasno sredstvo za lečenje kod stanja izazvanog koronavirusom putem Fejsbuka obišla je svet. Zagovornici ove teorije tvrde da je koloidno srebro odlično kod svih zdravstvenih problema, da ima antiseptička svojstva, te pomažu imunom sistemu.

Američki zdravstveni stručnjaci ističu da nema dokaza da srebro ima takvo dejstvo.

Osim toga, koloidno srebro može imati ozbiljna neželjena dejstva među kojima su oštećenje bubrega, napadi i argirija – stanje kod kojeg koža postaje plava, piše Bi-Bi-Si.

Sredstva za dezinfekciju iz domaće radinosti

Mediji izveštavaju o čestim nestašicama dezinfekcinih gelova za ruke jer je pranje ruku jedan od najvažnijih koraka u prevenciji širenja ovog virusa.

Kako je rastao broj izveštaja o nestašici, tako je rastao broj objava na internetu sa receptima za gel koji možete napraviti u svom domu.

Takva sredstva mogu biti od pomoći kada je čišćenje površina u pitanju, ali ne i kada je reč o dezinfekciji kože ruku.

Beli luk

Na društvenim mrežama bezbroj je objava u kojima se beli luk predstavlja kao sredstvo za prevenciju infekcija.

Stav Svetske zdravstvene organizacije je da je u pitanju „zdrava namirnica koja može imati neka antimikrobna svojstva“. Ipak, nema dokaza da unosom belog luka čovek može da se zaštiti od koronavirusa.

Mediji na jugu Kine preneli su vest da je žena primljena u bolnicu sa jakom upalom grla nakon što je pojela kilogram i po svežeg belog luka.

Čudotvorni minerali

Jutjuber Džordan Sater, koji ima hiljade pratilaca na različitim društvenim platformama, tvrdio je da „čudotvorni minerali“ (miracle mineral supplement – MMS), mogu da potamane koronaviruse.

Pomenuti proizvod, međutim, sadrži hlor dioksid (supstancu za izbeljivanje i čišćenje).

FDA, američka agencija za kontrolu hrane i lekova, izdala je upozorenje o opasnostima koje se javljaju ukoliko se popije MMS. Među problemima koji mogu nastupiti su mučnina, povraćanje, dijareja i simptomi teške dehidratacije.

Voda na svakih 15 minuta

Na društvenim mrežama kruži navodni citat izvesnog lekara iz Japana u kojem se preporučuje da se voda pije na svakih 15 minuta. Na taj način, objašnjava se u objavi, „ispirate virus koji može da u organizam uđe kroz usta“. Verzija ovog saveta na arapskom jeziku deljena je više od 250.000 puta.

Profesor Blumfild kaže da nema apsolutno nikakvih dokaza da će voda na ovakav način pomoći.

Virusi iz vazduha uđu u telo preko disajnih puteva kada dišemo. Neki od njih bi mogli ući u usta, ali čak i stalno konzumiranje vode neće sprečiti virus.

Bez obzira na to, pitka voda i održavanje hidratacije uglavnom su dobar medicinski savet.

Zagrevanje i izbegavanje sladoleda

Postoji mnogo saveta koji sugerišu da toplota ubija virus, pa se preporučuju tople kupke, topla voda za piće pa i obavezno korišćenje fenova.

U jednoj objavi na društvenim mrežama, koja se lažno pripisuje Unicefu – tvrdi se da će konzumiranje tople vode i izlaganje suncu ubiti virus, uz, izbegavanje sladoleda.

„Nedavna objava koja se pripisuje Unicefu i u kojoj se savetuje izbegavanje sladoleda i druge hladne hrane je sasvim pogrešna, sve to je potpuno neistinito“, rekla je Šarlota Gornicka iz Unicefa.

Još se ne zna kako toplota utiče na novi koronavirus.

„Pokušaj da zagrejete svoje telo ili se izlažete suncu potpuno je neefikasan. Jednom kada se virus nađe u vašem telu, ne postoji način da ga ubijete, telo se mora samo boriti sa njim“, kaže profesor Blumfield

Izvan tela, za aktivno ubijanje virusa potrebne su vam temperature od oko 60 stepeni, što je daleko toplije od bilo kojeg kupatila ili saune“, dodao je profesor.

Pranje posteljine ili peškira na 60 stepeni dobra je ideja, jer to može ubiti bilo koji virus u tkanini. Ali to naravno nije dobra opcija za pranje kože.
MarketingNajnovije vesti