• Odobreno testiranje vakcine protiv virusa korona na ljudima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nemački Paul Erlih institut (PEI) danas je saopštio da je odobreno prvo testiranje vakcine protiv virusa korona na ljudima.

    PEI, sa sedištem u Langenu, u Nemačkoj je vodeća institucija u potrazi za vakcinama i nadležna za izdavanje odobrenja.
     
    Prvi čovek PEI Paul Cihutek rekao je da je institut u borbi protiv virusa korona odobrio prvu fazu testiranja, te da očekuje da će vakcina biti spremna na proleće iduće godine.
     
    Prva faza testiranja na ljudima se sprovodi na grupi dobrovoljaca i u toj fazi se istražuje da li je vakcina uopšte bezbedna, da li nanosi štetu, pošto je do sada u predkliničkim analizama vakcina testirana samo na životinjama.
     
    U drugoj fazi se nova vakcina zatim testira na više hiljada ljudi sa ciljem da se ustanovi da li ima odgovarajuće delovanje protiv korone i da li štiti ljude od zaraze.
     
    Cilj je da se stvori imunitet kod vakcinisanih osoba, a uz to mora biti analizirano i kolika doza vakcine je potrebna da bi delovala.
     
    U trećoj fazi vakcina se testira na uzorku do 20.000 ljudi, sa ciljem utvđivanja delovanja vakcine na tako velikom broju i kako bi se ustanovilo ima li propratne pojave, jer je uslov za odobrenje vakcine da je maksimalno bezbedna.
     
    Nakon tri kliničke studije na ljudima Institut će u hitnom postupku proveravati da li su testovi sprovedeni ispravno i nakon toga daje se odobrenje za proizvodnju vakcine.

    Nemački Paul Erlih institut (PEI) danas je saopštio da je odobreno prvo testiranje vakcine protiv virusa korona na ljudima.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]