• Ove rase pasa imaju veliki rizik da dobiju sunčanicu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Rase koje imaju ravnu njušku poput mopsa i buldoga imaju 17 puta veći rizik od dobijanja sunčanice, upozoravaju naučnici.

    Kako kažu, reč je o rasama koje imaju male lobanje i kratak nos, koje se zbog toga teže hlade dahtanjem i ne bi ih trebalo duže vreme da se zadržavaju na suncu.

    Naučnici su do ovog alarmantnog otkrića došli nakon što su proučili podatke o 9000 pasa širom Velike Britanije. Čau čau ima 17 puta veće šanse da pretrpi toplotni nego labrador, omiljena rasa u zemljama širom sveta.

    Sledi buldog pa francuski buldog, bordoška doga, kavalirski španiejl kralja Čarlsa, pa mops.

    „Psi se hlade dahtanjem. Kad nemaju izvučen nos, dahtanje je manje efikasno. Zapravo, brahiocefalične rase mogu dahtanjem da generišu više toplote nego što je gube“, pojasnila je veterinarka Emili Hal sa Univerziteta Notingem Trent.

    Ova studija, najveća takve vrste, otkrila je 400 potvrđenih slučajeva sunčanice kod pasa u 2016. godini pri čemu je 56 životinja, jedna od sedam, umrlo. Generalno su psi s ravnim njuškama bili dvostruko skloniji sunčanici, prenosi portal ntu.ac.uk.

    Potražnja za ovakvim rasama pasa je u porastu. Mnogi pate od zdravstvenih problema kao što su otežano disanje te im treba skupu veterinarska nega.

    Naučnici su naveli i da su pod rizikom i neke rase koje nemaju ravnu njušku poput hrta, zlatnog retrivera i springer španijela. Psi koji su gojazni ili mišićavi takođe bi trebalo da se klone sunca.

    Rase koje imaju ravnu njušku poput mopsa i buldoga imaju 17 puta veći rizik od dobijanja sunčanice, upozoravaju naučnici.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]