Žena pije vodu Foto: Andrea Piacquadio/pexels
Život

Pet znakova da ne pijete dovoljno vode

Izvor: 
Novosti Sub, 03/09/2022 - 13:02Ne mora samo osećaj žeđi da bude znak da vam je potrebna voda, postoje i mentalni i fizički znaci koji ukazuju na to da ne pijemo dovoljno tečnosti.

S obzirom da se telo sastoji od u proseku od 60 procenata vode (količina varira od osobe do osobe), tečnost nam je neophodna da bismo funkcionisali na brojnim nivoima.

Znakovi dehidriranosti

Tokom dana prirodno koristimo i gubimo vodu. Kada izgubite više vode nego što unosite, smatrate se dehidriranim. Postoji nekoliko manje očiglednih načina da saznate da li vam nedostaje vode:

Osećate glad

Vrlo je moguće da ste zaista gladni, ali postoje trenuci kada se osećate žudnju za hrano, a zapravo ste žedni. Važno je da obratite pažnju na svoje telo i naučite razliku.

Glavobolja

Ne postoji potpuno objašnjenje zašto se glavobolje javljaju sa dehidracijom, ali stručnjaci imaju nekoliko teorija. Jedna od njih uključuje receptore za bol u mozgu koji su pričvršćeni za moždane membranske slojeve koji štite mozak i kičmenu moždinu. Smatra se da dehidracija može da dovede do pomeranja tečnosti iz mozga, vršeći pritisak na moždane ovojnice i kao rezultat toga stimulišući receptore za bol, piše Real Simple.

Ne možete da se koncentrišete

Dehidratacija može da dovede do nedostatka sposobnosti da se fokusirate, što može da bude neprijatno prilikom obavljanja dnvenih obaveza. Čak i blaga dehidracija može izazvati kognitivne probleme.

Manja elastičnost kože

Dok suva koža nije nužno direktan znak vašeg nivoa hidratacije, elastičnost kože jeste. Stručnjaci preporučuju proveru u vidu štipanja kože. Ukoliko se nakon što se uštipnete vaša koža ne vrati brzo na mesto, ovo može da bude znak dehidratacije. Da biste testirali, koristite dva prsta da uštinete kožu na vrhu šake, donjeg dela ruke ili stomaka.

Imate loš zadah

Loš zadah ima mnogo uzroka, uključujući dehidraciju. Zašto? Zato što pljuvačka ima antibakterijska svojstva, a za stvaranje pljuvačke je potrebna voda. Kada ste dehidrirani, proizvodnja pljuvačke se smanjuje jer vaše telo mora da izvrši trijažu hidratacije i preusmeri tečnost na mesta sa višim prioritetom.
MarketingNajnovije vesti