• Petini populacije vilin konjica preti izumiranje, broj komaraca bi se mogao povećati

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Gotovo petini populacije vilin konjica, insekata koji imaju ulogu u suzbijanju bolesti jer jedu larve komaraca, preti izumiranje zbog uništavanja njihovih staništa.
     
    To pokazuje novi Crveni popis ugroženih vrsta objavljen u četvrtak.
     
    U prvoj globalnoj proceni stanja populacija vilin konjica, Međunarodni savez za očuvanje prirode (IUCN) navodi da je najmanje 16 odsto od gotovo 6.000 identifikovanih primeraka ranjivo, ugroženo ili kritično ugroženo.
    Podaci o vilin konjicima deo su novog popisa na kojem se nalazi više od 40.000 vrsta biljaka, životinja i gljivica, od kojih 28 odsto preti izumiranje.
     
    Viola Clausnitzer, biološkinja koja decenijama proučava vilin konjice, ocenila je da je izveštaj „upozorenje“ i dodala da se boji da ih je ugroženo mnogo više jer nema dovoljno podataka.
     
    Ne znamo koliko delića možemo da izbacimo iz ekosistema dok se ceo ne uruši„, rekla je ona.
     
    Naučnici smatraju da su vilin konjici ključni pokazatelj zdravlja vlažnih i močvarnih područja i reka.
     
    Više od trećine vlažnih područja izgubljeno je od 1970, tri puta više nego šuma, prema istraživanju Ramsarske konvencije iz 2018, a taj trend preti i žabama i vidrama.

    Gotovo petini populacije vilin konjica, insekata koji imaju ulogu u suzbijanju bolesti jer jedu larve komaraca, preti izumiranje zbog uništavanja njihovih staništa.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]