• Pića koja sadrže veštačke zaslađivače mogu da utrostruče rizik od moždanog udara

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Američko udruženje za srce (AHA) navodi da više od tri četvrtine pacijenata koji su prvi put doživeli moždani udar ima visok krvni pritisak.

    Njihovi podaci pokazuju da 77 odsto osoba koje prvi put dožive moždani udara ima krvni pritisak veći od 140/90 mmHg, dok se normalnim smatra manji od 120/80 mmHg, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

    Zbog toga lekari kažu da je najbolji način da se izbegne moždani udara snižavanje krvnog pritiska, a najbolji način snižavanja krvnog pritiska je promena koja se odnosi na hranu i na piće, piše Eurekalert.

    Međutim, čak i ako smanjite unos soli i alkohola, postoje druge uobičajene namirnice i pića koja bi vas mogla dovesti u opasnost od ovog smrtonosnog zdravstvenog stanja.

    Istraživanje je takođe pokazalo da određena pića, koja sadrže zaslađivače, mogu da utrostruče rizik od moždanog udara ako ih pijete samo jednom dnevno, iako se često prodaju kao zdravija opcija.

    Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu sagledali su dugoročne posledice konzumiranja veštački zaslađenih pića na zdravlje, objavivši svoje rezultate u časopisu „Stroke“.

    Oni su analizirali skoro 3.000 učesnika starijih od 45 godina na moždane udare tokom 10 godina, mereći unos pića putem upitnika o učestalosti hrane.

    Prema njihovim nalazima, učesnici koji su pili bar jedno piće, koje sadrži veštačke zaslađivače, poput soka, dnevno imali su gotovo dvostruko veću šansu za moždani udar od onih koji ga nisu pili, ali su imali tri puta veću verovatnoću da će razviti ishemijski moždani udar.

    „Naša studija pruža dodatne dokaze koji povezuju konzumiranje veštački zaslađenih napitaka sa rizikom od moždanog udara, posebno ishemijskog moždanog udara“, rekli su istraživači.

    Otkrivena i povezanost sa demencijom

    Oni su takođe posmatrali skoro 1.500 učesnika starijih od 60 godina za razvoj demencije u korelaciji sa konzumiranjem zaslađivača u ishrani.

    Prema njihovim nalazima, ljudi koji su pili bar jedan napitak koji sadrži veštački zaslađivač dnevno imali su tri puta veću verovatnoću da će razviti demenciju zbog Alchajmerove bolesti od onih koji nisu konzumirali te napitke.

    „Naša studija je prva koja izveštava o povezanosti između dnevnog unosa veštački zaslađenog bezalkoholnog pića i povećanog rizika od demencije uzroka svih uzroka i demencije zbog Alchajmerove bolesti“, rekli su istraživači.

    Naučnici koji stoje iza studije rekli su da je potrebno sprovesti daljnja istraživanja da bi se utvrdilo zašto postoji povećan rizik i za moždani udar i za demenciju kod onih koji redovno piju napitke koji sadrže veštačke zaslađivače.

    Međutim, u uvodu koji prati studiju iz 2017., Ralf Sako sa odeljenja za neurologiju Medicinskog fakulteta Miler na Floridi, rekao je da je glavni problem to što se pića koja sadrže veštačke zaslađivače (ASB) prodaju se kao zdravije alternative pićima koja su zaslađena šećerom (SSB).

    „Američko udruženje za srce i Američko udruženje za dijabetes oprezno su potvrdili upotrebu veštačkih zaslađivača umesto šećera u borbi protiv gojaznosti, metaboličkog sindroma i dijabetesa, ali još uvek postoji neizvesnost o prednostima, pa čak i zdravlju ASB“,  rekao je Sako.

    Nekoliko velikih studija povezivale su gazirana pića sa zdravstvenim stanjima, uključujući dijabetes tipa 2, srčani udar i vaskularnu smrt, uz moždani udar i demenciju.

    „Međutim, sve veći broj epidemioloških studija koje pokazuju snažnu povezanost između čestog konzumiranja ASB i vaskularnih ishoda, ukazuje na to da možda nije razumno da se ASB promoviše kao zdravija alternativa SSB“, objasnio je Sako.

     

    Američko udruženje za srce (AHA) navodi da više od tri četvrtine pacijenata koji su prvi put doživeli moždani udar ima visok krvni pritisak.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]