• Psi – spas od moždanih i srčanih udara

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vlasnici pasa imaju veću šansu da prežive srčani i moždani udar od onih koji nemaju pse, pokazuje novo istraživanje koje je objavilo američko udruženje za srčane bolesti AHA.

    Istraživanje je sprovedeno na osnovu kliničke studije, odvojene opširne analize postojećih podataka i ranijih studija, I potvrdilo je prednost psećeg društva za ljudsko zdravlje. Psi su povezani s 33 odsto manjim rizikom smrti od srčanih udara za one koji žive sami s kućnim ljubimcem, kao i 27 odsto od moždanog udara, u poređenju s onima koji nemaju psa.

    Glen Levin iz AHA je rekao da studije pružaju „dobre, kvalitetne podatke“.

    „Iako te studije ne mogu ‘dokazati’ da usvajanje ili imanje psa direktno vodi do manjeg mortaliteta, ovi opsežni zaključci zasigurno to barem sugerišu“, dodao je on.

    Vlasnici pasa češće redovno hodaju I imaju niži krvni pritisak, ističe Kerolin Kramer, profesorka medicine sa Univerziteta u Torontu, ponosna vlasnica minijaturnog šnaucera pod imenom Romeo.

    „Mogu reći da je Romeo povećao moju svakodnevnu fizičku aktivnost i ispunio moju rutinu srećom i bezuslovnom ljubavlju“, kaže profesorka.

    Međutim, istraživači upozoravaju da se kućni ljubimci ne smeju „prepisivati“ kao preventivno sredstvo.

    „Pse smeju da uzimaju samo oni koji osećaju da imaju kapaciteta i znanja da im pruže dobar život“, upozorava profesorka Tove Fal sa švedskog Univerziteta u Upsali.

    Ona dodaje da znamo da „socijalna izolacija stvara snažan rizik preuranjene smrti”, a uz pse vlasnici izbegavaju socijalnu izolaciju i imaju veću interakciju s drugim ljudima.

    Vlasnici pasa imaju veću šansu da prežive srčani i moždani udar od onih koji nemaju pse, pokazuje novo istraživanje koje je objavilo američko udruženje za srčane bolesti AHA.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]