Rak traka Foto: pxfuel
Život

Rak dojke - prepoznajte simptome, prevencija je ključna

Izvor: 
B92 Pon, 06/09/2021 - 08:16


Britanska pevačica Sara Harding (39) preminula je od karcinoma nakon dugogodišnje borbe sa opakom bolešću. Primarno žarište otkriveno joj je na dojci, ali je tumor metastazirao na druge organe.

Karcinom dojke jedna je od najčešćih malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta, a posebno u Srbiji. Svake godine u našoj zemlji oboli oko 4.600 žena, a 1.600 izgubi izgubi život.

Postoje faktori koji povećavaju rizik od razvijanja raka dojke.

To su, kako je ustanovljeno, genetika, prva menstruacija pre 12. godine, prvi porođaj posle 30. godine života, korišćenje hormonske terapije, konzumiranje alkohola ili duvana, gojaznost ili fizička neaktivnost.

Simptomi

Rani rak dojke u početnom stadijumu obično nema simptoma ili znakova, mada je ponekad moguće osetiti grudvicu u dojci, koja obično nije bolna.

Grudvica u pazuhu ili iznad ključne kosti koja ne prolazi može biti znak raka. Drugi mogući simptomi su sekret iz dojke, inverzija bradavica ili promene na koži preko dojke.

Većina grudvica u dojci nije kancerozna, ali uvek treba da ih proceni lekar.

Lekari podsećaju da bi, ukoliko se ovaj zloćudni tumor otkrije u ranoj fazi, bolest mogla da u potpunosti bude izlečena.

Republika Srbija započela je program za rano otkrivanje raka dojke, skrining mamografijom, koji je besplatan za sve žene starosti od 50. do 69. godine. Žene u toj starosnoj dobi trebalo bi najmanje jednom godišnje da odu na pregled.

Ukoliko primetite bilo kakvu promenu na dojci između dva pregleda, odmah posetite lekara.

 

 
MarketingNajnovije vesti