• Rak dojke – prepoznajte simptome, prevencija je ključna

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Britanska pevačica Sara Harding (39) preminula je od karcinoma nakon dugogodišnje borbe sa opakom bolešću. Primarno žarište otkriveno joj je na dojci, ali je tumor metastazirao na druge organe.

    Karcinom dojke jedna je od najčešćih malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta, a posebno u Srbiji. Svake godine u našoj zemlji oboli oko 4.600 žena, a 1.600 izgubi izgubi život.

    Postoje faktori koji povećavaju rizik od razvijanja raka dojke.

    To su, kako je ustanovljeno, genetika, prva menstruacija pre 12. godine, prvi porođaj posle 30. godine života, korišćenje hormonske terapije, konzumiranje alkohola ili duvana, gojaznost ili fizička neaktivnost.

    Simptomi

    Rani rak dojke u početnom stadijumu obično nema simptoma ili znakova, mada je ponekad moguće osetiti grudvicu u dojci, koja obično nije bolna.

    Grudvica u pazuhu ili iznad ključne kosti koja ne prolazi može biti znak raka. Drugi mogući simptomi su sekret iz dojke, inverzija bradavica ili promene na koži preko dojke.

    Većina grudvica u dojci nije kancerozna, ali uvek treba da ih proceni lekar.

    Lekari podsećaju da bi, ukoliko se ovaj zloćudni tumor otkrije u ranoj fazi, bolest mogla da u potpunosti bude izlečena.

    Republika Srbija započela je program za rano otkrivanje raka dojke, skrining mamografijom, koji je besplatan za sve žene starosti od 50. do 69. godine. Žene u toj starosnoj dobi trebalo bi najmanje jednom godišnje da odu na pregled.

    Ukoliko primetite bilo kakvu promenu na dojci između dva pregleda, odmah posetite lekara.

     

     

    Britanska pevačica Sara Harding (39) preminula je od karcinoma nakon dugogodišnje borbe sa opakom bolešću. Primarno žarište otkriveno joj je na dojci, ali je tumor metastazirao na druge organe.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]