Učenik Foto: hippopx
Život

Studija: Deca rastu više tokom školske godine nego za vreme raspusta

Izvor: 
N1/Index.hr Ned, 15/05/2022 - 12:05Naučnici kažu da učenici prvog razreda u periodu između septembra i aprila rastu mesečno oko pola milimetra više nego tokom ostalih meseci u godini. Smatra se da rutina školskih rasporeda pomaže deci da jedu i spavaju bolje.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da deca jedu više brze hrane i manje se igraju tokom školskih praznika i raspusta. Istraživači sa „Baylor College of Medicine“ u Teksasu pratili su više od 3.500 dece tokom pet godina, od 2005. do 2010. godine.

Istraživanje je sprovedeno na deci iz 41 škole širom grada Sugar Landa. Medicinske sestre su merile njihovu visinu i težinu dva puta godišnje u septembru i aprilu. Rezultati njihovih indeksa telesne mase (BMI) zabeleženi su kako bi se saznalo kako se povećanje rasta razlikuje kod dece različitih tipova tiela.

Ova studija je objavljena u časopisu Frontiers in Physiology.

Rezultati su pokazali da su deca znatno brže rasla u školskom delu godine u odnosu na letnje mesece. Sličan efekat je uočen za BMI.

"Ovaj različit sezonski uticaj na visinu i težinu dovodi do zdravijeg telesnog stanja dece tokom školske godine", rekla je autorka studije, nutricionista dr Debi Tompson.

Stručnjaci su rekli da im uzrok povećanog rasta tokom školske godine još nije potpuno jasan.

"Dodatna istraživanja o deci koja se školuju tokom cele godine mogla bi da pomognu u odgovoru na ovo pitanje", prenosi Index.hr.

 
MarketingNajnovije vesti