• SZO upozorava na opasnost e-cigareta za zdravlje i traži stroge propise

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Elektronske cigarete i ostali slični proizvodi opasni su za zdravlje i njihovu upotrebu bi trebalo regulisati, da bi se u samom začetku duvanskoj industriji onemogućilo „vrbovanje“ potencijalnih kupaca, upozorio je SZO.

    „Nikotin izaziva snažnu zavisnost, a jednako su opasni i elektrnski inhalatori nikotina, pa bi stoga njihovu upotrebu trebalo bolje regulisati“, rekao je šef UN agencije Tedros Adhanom Gebreesus, koji je u utorak objavio novi izveštaj o borbi protiv pušenja realizovan u saradnji sa „Bloomberg Philanthropies“.

    U izveštaju piše da proizvođači ovakvih proizvoda, čija se paleta i dalje proširuje, često za cilj imaju decu i adolescente koje privlače raznih ukusi, u izveštaju stoji da ih je čak 16.000.

    Majkl Blumberg, milijarder i bivši gradonačelnik Njujorka koji je već duže vreme angažovan u borbi protiv pušenja, osudio je taktiku duvanskih kompanija.

    „S obzirom na primećeni pad prodaje cigareta, duvanske kompanije agresivno promovišu nove proizvode poput e-cigareta ili sličnih duvanskih proizvoda i lobiraju kod vlada, tražeći od njih ograničenja postojećih propisa. Njihov cilj je jednostavan: pridobiti novu generaciju zvisnika o nikotinu, a mi im to ne možemo dopustiti“, smatra Blumberg.

    Zbog toga šef SZO veruje da bi u zemljama u kojima ti proizvodi nisu zabranjeni „vlade trebalo da  usvoje odgovarajuće mere kako bi zaštitile svoje stanovništvo od opasnosti koje im prete od elektronskih cigareta i da bi sprečile njihovu upotrebu među decom, adolescentima i ostalim zdravstveno osetljivim grupama“.

    UN agenciju posebno zabrinjava upotreba elektronskih cigareta među mlađima od  20 godina zbog štetnog efekta nikotina na razvoj mozga u ovoj osetljivoj životnoj dobi i zbog opasnosti koje mogu da predstavljaju određeni sastojci.

    Agencija procenjuje da su mnogo veći izgledi da deca koja koriste e-cigarete nastave i kasnije da puše.

    Ali regulisanje ovog domena nije jednostavan posao jer je reč  o „raznolikim proizvodima koji vrlo brzo evoluiraju“, ističe dr Rudiger Kreš, direktor za promociju zdravlja Svetske zdravstvene organizacije i dodaje:

    „To je jedan od načina kojima se proizvođači služe da bi potkopali propise i mere kontrole“.

    SZO preporučuje vladama da preduzmu sve što mogu bi se nepušačima onemogućio pristup e-cigaretama, strahujući od ponovnog popularizovanja pušenja, naročito među mladima.

    Po izveštaju UN agencije, upotreba e-cigareta zabranjena je u 32 zemlje, a 79 ih je usvojilo bar jednu meru koja se odnosi na ograničenje njihove upotrebe, poput zabrane oglašavanja.

    SZO istovremeno ističe da čak 84 zemlje u svetu nemaju propise kojima bi se onemogućila prodaja ovih proizvoda.

    Agencija skreće pažnju i na to da njihovi napori na regulisanju e-cigareta ne bi smeli da odvrate pažnju od borbe protiv pušenja.

    Iako se broj pušača u brojnim zemljama smanjio, globalni porast broja stanovnika znači da ukupan broj pušača „ostaje jednako visok“, stoji u izveštaju SZO i dodaje se da pušenje godišnje ubije miliona  pušača, uključujući i milion pasivnih pušača.

     

    Elektronske cigarete i ostali slični proizvodi opasni su za zdravlje i njihovu upotrebu bi trebalo regulisati, da bi se u samom začetku duvanskoj industriji onemogućilo „vrbovanje“ potencijalnih kupaca, upozorio je SZO.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]