vakcina fajzer Foto: pixabay
Život

U Evropi ukupno registrovano 244.807 slučajeva neželjenih efekata posle primanja vakcine Fajzer/Biontek

Izvor: 
Euronews Srbija/Tanjug Uto, 17/08/2021 - 18:04Najnoviji podaci evropske baze podataka o bezbednosti vakcine Fajzer/Biontek pokazuju da su od 29. jula, do kada je dato oko 330 miliona doza, evropske zemlje prijavile Evropskoj medicinskoj agenciji (EMA) ukupno 244.807 slučajeva neželjenih efekata.

U izveštaju se navodi da je 4.198 njih prijavilo smrtni ishod, iako ostaje "nejasno da li je vakcina uzrok" tome, prenosi Gardijan.

Zdravstveni radnici i vakcinisani ljudi se podstiču da prijave svojim nadležnim državnim organima sve sumnje na neželjene efekte koje bi mogli da imaju nakon primanja vakcine, čak i kad nije jasno da li je vakcina uzrok tih neželjenih efekata.

Činjenica da je neko imao zdravstveni problem ili je preminuo nakon vakcinacije ne mora nužno da znači da je to uzrokovano vakcinacijom.

To može da bude uzrokovano i zdravstvenim problemima koji nisu povezani s vakcinacijom.

EMA se oslanja na zdravstvene radnike i pacijente koji će prijaviti svoje iskustvo sa vakcinama i eventualnim neželjenim efektima.

U međuvremenu, najnoviji izveštaj za vakcinu AstraZeneka pokazuje da je od 4. jula, nakon što je dato oko 58 miliona doza, iz evropskih zemalja prijavljeno je ukupno 152.250 slučajeva neželjenih efekata, od kojih 938 smrtonosnih ishoda.

Uz ista upozorenja i naglašavajući da se radi o spontanim izveštajima, EMA je saopštila da je od 4. jula, nakon što je dato oko 35 miliona doza vakcine Moderna, iz evropskih zemalja prijavljeno ukupno 36.294 slučajeva neželjenih efekata, sa 347 njih koji su prijavili smrtonosni ishodi.

 
MarketingNajnovije vesti