• U Nemačkoj, Austriji, Francuskoj i Belgiji pad broja zaraženih, deca u Španiji posle šest nedelja napolju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U regionu Lombardija, žarištu virusa kovid-19 u Italiji, zabeležen je najmanji broj novih slučajeva obolelih od tog virusa u poslednjih 50 dana, uoči odluke o daljim koracima italijanske vlade po pitanju popuštanja restriktivnih mera.

    Ukupan broj zaraženih u Lombardiji čini oko trećine broja aktivnih slučajeva u Italiji kojih ima oko 105. 000, a u tom regionu od posledica virusa preminula je skoro polovina od oko 26. 000 žrtava na Apeninskom poluostrvu.

    Nakon 6. marta i 361 novog slučaja u tom danu u Lombardiji je došlo do naglog porasta broja zaraženih, na dnevnom nivou najpre na oko 800, zatim na hiljadu, pa dve hiljade na dan, zbog čega su poslednji podaci za 25. april sa 713 novoobolelih ohrabrujući.

    „Konačno, mere koje su na snazi pokazuju rezultate i ako se taj trend nastavi narednih dana to će značiti da smo na dobrom putu“, izjavio je predsednik Lombardije Atilio Fontana na konferenciji za novinare.

    Lombardija je najgušće naseljen italijanski region sa oko 10 miliona stanovnika, a, prema zvaničnim podacima, prosečan broj pozitivnih na virus kovid-19 u Lombardiji je 6,9 na hiljadu stanovnika, a smrtnih slučajeva 1,3 na hiljadu stanovnika.

    U većem delu Italije, kada se izume Lombardija, u proseku je 2,3 zaraženih korona virusom na 1. 000 ljudi, što je trećina u odnosu na Lombardiju, a smrtnih slučajeva je 0,2 na svakih 1. 000 stanovnika.

    Naučnici smatraju da su među faktorima koji utiču na širenje virusa i stopu smrtnosti, pored ostalog, gustina naseljenosti, prosečna starost populacije i hronični zdravstveni problemi. 

    Bez novih smrtnih slučajeva u Grčkoj, novih 16 obolelih
     

    Grčke vlasti u subotu nisu zabeležile nijedan smrtni slučaj povezan sa korona virusom, dok je registrovano novih 16 obolelih od COVID-19.

    Ukupan broj obolelih od početka pandemije u Grčkoj je 2.506, dok je od posledica korona virusa preminulo 130 pacijenata.

    Kako prenosi AP, broj teško obolelih od virusa takođe je nastavio da pada, tako da je u subotu ne intenzivnoj nezi bilo 47 pacijenata.

    Grčki premijer Kirijakos Micotakis u subotu je razgovarao sa nekoliko grčkih ministara o ublažavanju restriktivnih mera zbog pandemije korona virusa.

    AP dodaje da će se Micotakis tim povodom obratiti javnosti u ponedeljak.

    Vlada Italije uvela je početkom marta mere karantina na teritoriji cele zemlje koje su u više navrata produžene kako bi se sprečilo širenje korona virusa, a od 4. maja više od 60 miliona stanovnika Italije trebalo bi da ima veću slobodu kretanja.

    Najavljeno je da će premijer Italije Đuzepe Konte u ponedeljak saopštiti odluku o merama u narednoj fazi borbe protiv korona virusa u toj zemlji.

    U Nemačkoj dalji pad broja novozaraženih

    U Nemačkoj je potvrđeno još 1.737 slučajeva oboljenja od korona virusa, tako da je ukupan broj zaraženih 154.175, pokazuju današnji podaci Instituta za zarazne bolesti „Robert Koh“.

    To je dalji pad broja novozaraženih, pošto je u subotu bilo potvrđeno 2.055 novih slučajeva, prenosi Rojters.

    Broj preminulih od korona virusa povećao se u Nemačkoj za 140 – na 5.640.

    Sirotištu u Belorusiji potrebna hitna pomoć

    Najmanje 23 osobe zaražene su korona virusom u sirotištu za decu sa smetnjama u razvoju u Belorusiji.

    U sirotištu Vesnova u centralnom okrugu Glusk smešteno je 174 mališana i mlađih osoba sa teškim invaliditetom i slabim imunološkim sistemom.

    Deset članova osoblja i trinaestoro dece zaraženo je od četvrtka. Sirotište je apelovalo na belorusku vladu da pronađe novi smeštaj za obolele.

    Ovu ustanovu finansijski podržava irska dobrotvorna organizacija „Chernobyl Children International“. Uglavnom se brinu za napuštenu decu i one čiji su roditelji previše siromašni da bi ih izdržavali.

    Osnivačica ove organizacije Adi Roce tvrdi za Bi Bi Si da je situacija „kritična“, i da su neka deca „izuzetno bolesna“. Ona kaže i da je sirotište preduzelo mere kako bi zaštitilo decu, ali se suočilo sa poteškoćama jer su spavaonice pretrpane.

    „Nema lekova protiv bolova i kašlja. Jako smo zabrinuti i ne možemo da napustimo decu“, izjavila je ona za irski javni servis RTE.

    Zbog invaliditeta dece „njihove šanse za preživljavanje su veoma slabe“, dodala je ona. Vlasti u Belorusiji potvrdile su epidemiju u sirotištu u petak, ali nisu otkrile tačan broj slučajeva.

    U Belorusiji ima 8. 773 potvrđenih slučajeva korona virus i 67 mrtvih, prema podacima sa Univerziteta Džon Hopkins. Predsednik zemlje, Aleksandar Lukašenko, nazvao je strahove zbog epidemije virusa Covid-19 „psihozom“ i upozorio da bi obustava rada naštetila ekonomiji.

    Belorusija nije zatvorila svoje granice. Nije bilo strogih mera izolacije, a škole su ponovo otvorene prošlog ponedeljka, nakon tronedeljnog raspusta.

    U Francuskoj već dve nedelje opada broj umrlih

    U Francuskoj je tokom poslednja 24 sata umrlo 369 osoba, čime se već drugu nedelju nastavlja pad smrtnih slučajeva od korona virusa, javlja Rojters.

    Ukupan broj žrtava korona virusa je 22.614.

    Na intenzivnoj nezi nalaze se 124 pacijenta.

    Vlada pažljivo prati podatke kako bi krajem marta počela da ublažava mere restrikcije, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

    Predsednik Emanuel Makron je najavio da će od 11. maja prvo biti otvorene škole, iako vlada još nije odlučila kako će se to izvesti u praksi, navodi Rojters.

    U Francuskoj je za jedan dan zabeleženo 1.660 novih slučajeva zaraze korona virusom, ukupno 161.488.

    U poslednja 24 sata „svega“ 46 novih inficiranih

    U Austriji je krivulja infekcija od korona virusa stavljena potpuno pod kontrolu, što pokazuje činjenica da je u poslednja 24 sata registrovano „svega“ 46 novih infekcija.

    Od izbijanja epidemije korona virusa u Austriji krajem februara, inficirano je 15.140 osoba, za 46 više nego što je to bio slučaj juče, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja.

    Broj aktuelno obolelih pao je na 2.401, za 108 manje nego juče.

    Od početka epidemije izlečeno je ukupno 12.103 osobe.

    Broj umrlih, prema podacima Ministarstva zdravlja, iznosi 536.

    Trenutno je hospitalizovano 608 kovid pacijenata, od kojih je 148 na intenzivnoj nezi.

    Ukupno, od izbijanja epidemije sprovedeno je 221.089 testiranja. 

    6.361 novih slučajeva korona virusa u Rusiji 
     

    U Rusiji je danas potvrđeno 6.361 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih u toj zemlji dostigao 80.949.

    Tokom protekla 24 časa, od korona virusa u Rusiji je umrlo 66 ljudi, a ukupan broj umrlih iznosi 747, saopštio je krizni centar za borbu protiv COVID-19, a prenosi Rojters.

    Deca u Španiji prvi put napolju posle šest nedelja

    Deca u Španiji su danas izašla na ulice, prvi put nakon što su 14. marta uvedene stroge mere zbog pandemije korona virusa.

    Španska vlada je prošle nedelje saopštila da od danas deca starosti do 14 godina mogu jedan sat dnevno da se igraju napolju u pratnji odrasle osobe.

    Nije im dozvoljeno kretanje dalje od kilometra od mesta stanovanja.

    „Drago nam je što možemo da izađemo jer je u kući postalo dosadno, čak iako imamo plej stejšn i možemo da razgovaramo sa drugarima preko videopoziva. Dobro je izaći napolje i udahnuti svež vazduh jer smo bili pomalo smoreni kod kuće“, rekao je za CNN 14-godišnji Abel Sančes iz Madrida.

    Delić normalnosti doneo je osmehe na ulice Madrida, a devetogodišnja Lusija Ibanjes kaže da su joj nedostajale ulice i park.

    „Nedostajalo mi je i da osetim vazduh na licu. Nikada nisam mislila da će mi nedostajati škola, ali stvarno mi nedostaje“, rekla je Lusija.

    Manje obolelih i umrlih u Belgiji

    U Belgiji je u protekla 24 sata registrovano 809 novih slučajeva korona virusa, a od te bolesti je preminulo 177 osoba, i posle dugo vremena ti brojevi su konačno počeli da padaju.

    Broj novoobolelih je za 223 manji nego u subotu, dok je broj umrlih manji za 61, što je nagoveštaj da je epidemija u silaznoj putanji.

    Od početka epidemije obolele su 46.134 osobe, a preminula su 7.094 pacijenta i u oba ta pokazatelja Belgija je u svetskom vrhu, dok i dalje ima najveći procenat umrlih u odnosu na broj zaraženih.

    U proteklom danu oporavilo se 368 pacijenata, a od početka epidemije ukupno 10.785. Na intenzivnoj nezi je 891 pacijent, 43 manje nego u subotu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]