• U Srbiji oko 2.000 dece na terapiji zbog niskog rasta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Svetski dan dece niskog rasta obeležava se u nedelju, 20. septembra, a u susret tom danu ova nedelja u celom svetu posvećena je podizanju svesti o značaju normalnog rasta kod dece.

    Procene su da u Srbiji trenutno više od 2.000 dece prima terapiju hormona rasta.

    Iz Nacionalnog udruženja osoba sa nedostatkom hormona rasta i niskim rastom “Horast” navode da hormon rasta osim što utiče na linearni rast kostiju, ima i značajnu ulogu u metabolizmu, a njegov nedostatak može pruzrokovati srčane, imunološke, probleme sa kostima, plućima.

    Nedostatak hormona rasta nije samo estetski problem, kako ga najčešće doživljavaju, već problem koji može da utiče na sveobuhvatno zdravlje deteta.

    Ukoliko dete ne raste 4,5 centimetara godišnje ili ako mu se usporava rast, savetuje se odlazak kod endokrinologa.

    „Vrlo je bitno znati da je nedostatak hormona rasta poremećaj koji se uspešno tretira, da su terapije potpuno komforne i ni u kom pogledu ne menjaju kvalitet života dece koja se primenom terapije razvijaju, rastu i normalno vode život u svom okruženju“, kaže predsednica Udruženja „Horast“ Olga Davidović, a navodi se u saopštenju.

    Nizak rast znači da je telesna visina deteta ispod donje granice normale za uzrast i pol.

    Najčešće je nizak rast porodična odlika, ali može biti prouzrokovan različitim poremećajima zdravlja.

    „Najčešsći patološki uzroci niskog rasta su nedostatak hormona rasta, nedostatak hormona štitaste žlezde, nizak rast prouzrokovan intrauterusnim zastojem u rastenju, celijakija, različiti genetski sindromi“, navodi doc.dr Maja Ješić,edijatar – endokrinolog u Univerzitetskoj dečj klinici u Tiršoj.

    Niska telesna visina roditelja najčešće objašnjava nizak rast deteta, ali to ne sme biti razlog da se dete ne uputi endokrinologu čim se uoči poremećaj.

    „Nedostatak hormona rasta kod dece može biti nepoznatog i poznatog porekla, urođeni i stečeni. Nizak rast kod dece sa urođenim nedostatkom hormona rasta može da se uoči najčešće posle druge godine života, a uzroci mogu biti genetski uslovljeni ili razvojni poremećaji glave, koji se javljaju sporadično. U stečene uzroke spadaju ozbiljne povrede glave, tumori glave, infekcije centralnog nervnog sistema, zračenje glave“, napominje Ješić.

    Deca sa ovim problemom se leče injekcijama hormonom rasta koje u našoj zemlji pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje.

    „Osnovni preduslov uspešne terapije je što ranije postavljanje dijagnoze i postizanje maksimalne visine pre početka puberteta. Osim stimulacije linearnog rasta, hormon rasta ima višestruka korisna delovanja koja obuhvataju održavanje normalnog telesnog sastava i metabolizma tokom celog života“, naveo je on.

    Svetski dan dece niskog rasta obeležava se u nedelju, 20. septembra, a u susret tom danu ova nedelja u celom svetu posvećena je podizanju svesti o značaju normalnog rasta kod dece.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]