• Vodič za treću dozu vakcine – najčešće postavljana pitanja i odgovori na njih

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pacijent ima pravo da odluči koju će vakcinu primiti, najbolje u dogovoru sa svojim izabranim lekarom i sa lekarima na vakcinalnom punktu, poručuje primarijus dr Slavica Plavšić.

    U Srbiji je od 17. avgusta ove godine odobrena vakcinacija trećom, takozvanom buster dozom, za sve one koji su revakcinisani pre više od šest meseci.

    Dva i po meseca kasnije, od 23. oktobra, po odluci Nacionalnog komiteta za imunizaciju i Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut”, a prema Stručno-metodološkom uputstvu za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije u Srbiji, period između druge i treće doze skraćen je sa šest na pet meseci  za vakcine: Fajzer, Sputnik V i Astra Zeneka

    Kod osoba koje su prethodno primile dve doze inaktivisane vakcine Sinofarm, buster doza se prima nakon najmanje četiri meseca od davanja druge doze.

    Ako ste primili dve doze vakcine Sinofarm:

    – treću dozu možete primiti četiri meseca nakon druge doze. Za treću dozu možete izabrati bilo koju od raspoloživih vakcina u našoj zemlji. Dakle, možete primiti ponovo vakcinu Sinofarm, vakcinu Sputnik V ili Astra Zeneka. Preporuka imunologa je da se kao  treća doza primi iRNK vakcina kao najbolji izbor (vakcina Fajzer ili Moderna), jer se tako razvija najbolji imunitet. Naročito se preporučuje osobama starijim od 60 godina, jer je poznato da kod njih vakcina Sinofarm ne daje adekvatan imuni odgovor.

    Ako ste primili dve doze Sputnjik V vakcine

    – nakon ruske vakcine Sputnjik V, takođe se, kao treća doza preporučuje iRNK vakcina kao najbolji izbor (vakcina Fajzer ili Moderna), ali je moguće primiti ponovo Sputnjik V ili bilo koju drugu. Postoji jedna važna napomena ako za treću dozu odaberete još jednom Sputnjik V. Jedino se kod ove vakcine razlikuju prva i druga doza ,jer sadrže različiti vektor. Onaj ko se odluči da primi Sputnjik V kao treću dozu, treba da  primi istu vakcinu kao što je i prva doza.

    Ako ste primili dve doze vakcine Astra Zeneka

    – nakon dve doze vakcine Astra Zeneka, ako je prošlo pet meseci, može se primiti ili ponovo Astra Zeneka ili neka od  iRNK vakcina (Fajzer ili Moderna). Kombinacija dve doze vakcine Astra Zeneka plus Fajzer kao treća doza, pokazala se najboljom do sada. Najviše osoba iz zemalja zapadne Evrope je primilo ovu kombinaciju sa najboljim rezultatima.

    Ako ste primili dve doze vakcine Fajzer-Biontek,

    – preporuka je da se ponovo primi  iRNK vakcina (Fajzer ili Moderna), ako je od druge doze prošlo pet meseci.

     

     

    Imunokompromitovani pacijenti, koji primaju imunosupresivnu terapiju, transplantirani pacijenti, pacijenti koji idu na hemodijalizu ili primaju hemioterapiju, uz izveštaj svog specijaliste, posle druge doze, kad prođe 28 dana, mogu da prime treću dozu da bi pojačali svoj imuni odgovor. Ovi pacijenti nakon šest meseci mogu primiti buster duzu. To bi za njih bila, zapravo, četvrta doza.

    Pre prijema buster doze nije potrebno meriti količinu antitela, jer ona nisu najvažniji kriterijum postojanja imuniteta.

    Mnoge studije govore da je kombinacija vakcina dobra opcija i da se mnogo jači imunitet stvara posle kombinacije vakcina.

    Pacijent ima pravo da izabere koju će vakcinu primiti, najbolje u dogovoru sa svojim izabranim lekarom i sa lekarima na vakcinalnom punktu.

    Kod vakcinisanih osoba se mnogo ređe javlja postkovid sindrom – Covid long  ili je mnogo slabije izražen.

    Početkom novembra u Srbiju je stiglo 200.000 vakcina američke kompanije Moderna, u vidu donacije koju je za Srbiju izdvojila Poljska.Ova vakcina je najsličnija vakcini Fajzer i može se davati kao prva vakcina, takođe i kao treća, s tim što se kao treća daje 1/2 doze.

    U Srbiji je jedino vakcina Fajzer Biontek odobrena za decu od 12-16 godina iz odobrenje pedijatra i potpis roditelja, Za decu 16-17godina uz odobrenje pedijatra, a pristanak na vakcinaciju tinejdžeri potpisuju sami.

    Takođe, Fajzer je jedina vakcina u Srbiji odobrena za trudnice i majke koje doje decu. Za trudnice, vakcina se preporučuje posle prvog trimestra trudnoće uz saglasnost ginekologa. 

    Kontraindikacije za prijem vakcine:

    • ranija ozbiljna alergijska reakcija (anafilaksa) na komponente vakcine
    • teška neželjena reakcija nakon predhodne doze vakcine
    • akutna bolest
    • febrilno stanje
    • starost do 12 godina (zbog odsustva podataka o efikasnosti i bezbednosti.

    Kontraindikacije za vakcinu nisu:

    • alergija na penicilin niti na bilo koje druge antibiotike i lekove! Takođe ni druge vrsta alergija nisu kontraindikacija za imunizaciju. Vakcinu bezbedno mogu i treba da prime pacijenti koji boluju od bilo koje hronične bolesti, sistemske, metaboličke, maligne … i koji piju bilo kakve lekove.
    • pacijenti koji su na AKT farinom, mogu da prime vakcinu uz dobar nalaz INR-a
    • pacijenti koji su na hemioterapiji mogu primiti vakcinu između dve serije hemioterapije (HT), odnosno – dve nedelje posle i/ili dve nedelje pre HT.

    Vakcinacija osoba koje su preležale Kovid19 može se sprovesti najranije mesec dana nakon kliničkog izlečenja, odnosno pozitivnog PCR testa kod asimptomatskih osoba.

    Dr Slavica Plavšić je primarijus, specijalista za plućne bolesti. Karijeru je provela u bolnicama u Kraljevu i Beogradu. Javnosti je, međutim, postala poznata zahvaljujući pomoći koju pruža javnosti i inicijativi koju je pokrenula – da se zapamti ime svakog lekara i zdravstvenog radnika u Srbiji koji je preminuo od kovida 19. Zvanje primarijusa stekla je 1990. godine. Iako je u penziji poslednje tri godine, tokom epidemije kovida 19 pomagaže i građanima i kolegama sve vreme.

    Dr Slavica Plavšić je na početki pandemije spasla život čoveku savetima preko tvitera.Od 2018g živi u Pančevu koje je zavolela kao svoj grad.

    Reference:

    1. Stručno-metodološko uputstvo za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije protiv COVID-19 u Republici Srbiji vakcinama: Pfizer-Biontech COVID-19 Vaccine (Comirnaty), Gam-Covid-Vac, SARS-CoV-2 Vaccine (CeroCell, Inactivated, ChAdOx1 nCoV-19 Corona virus Vaccine (Recombinant), Covishield/Astrazeneka SKBio AZD1222-Covid-19 Vaccine (ChAdOx1-S (recombinant)/Covid-19 Vacine Astrazeneca (Vaxveria) i SPIKEVAX (ranije COVID-19 Vaccine Moderna). Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut. Beograd, Novembar 2011, 10-13. https://www.batut.org.rs/download/smuZaVanrednuPreporucenuImunizacijuProtivCOVID19.pdf

    2. SVE O VAKCINAMA “‘Znanje je moć-deo 2’” – prof.dr Miloš Marković-Ujedinjeni protiv kovida.

     

     

     

    Pacijent ima pravo da odluči koju će vakcinu primiti, najbolje u dogovoru sa svojim izabranim lekarom i sa lekarima na vakcinalnom punktu, poručuje primarijus dr Slavica Plavšić

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]