Foto: Pixabay
Život

Vratolomije, turpijanje zuba, gutanje magneta – na kakve sve Tik Tok izazove su mladi spremni

Izvor: 
RTS Pet, 24/06/2022 - 20:29Bacanje pod automobile, skokovi s prozora, uništavanje školske imovine, gušenje, ubijanje ljubimaca – samo su neki od opasnih izazova na Tik Toku koji su sve popularniji među mladima. Posledice mogu biti fatalne. Kako zaštiti decu – to je naš izazov.

Igra gušenja može da bude samo igra sa srećom. Pretrčati auto-put – ruski rulet na otvorenom. Što teži izazov to više lajkova, tačnije sviđanja.

Novi recept za popularnost – vratolomije, onesvešćivanje, turpijanje zuba. Deca popularna, roditelji neobavešteni. O Tik Tok mreži najmanje i znaju. Zato je nadzor, možda nepopularan, ali ipak neophodan.

"Ja najmlađem detetu uvek kažem daj da vidim ja šta je to, uputi me, nauči me kako radi, kako da se uključim ili ulogujem. Taj jedan razgovor može mnogo šta da donese da mi vidimo zašto je on na nekoj društvenoj mreži, zašto nekoga prati, šta može da nauči, a onda to detetu može dobro da donese i da ga osvesti da li je taj sadržaj dobar za njega", ističe Gordana Plemić iz Udruženja roditelja Srbije.

"Roditelj bi trebalo da pregleda telefon, da ima svakodnevan uvid u to i da pregleda kakav se to sadržaj tamo nalazi", navodi Martina Kvarantan Šmitran, psiholog.

Za decu važi pravilo – ako nisi zapažen u virtuelnom svetu, kao da ne postojiš. Zato pokušavaju da promene boju očiju izbeljivačem, gutaju čak i magnete. Izazov opasan, može da bude i fatalan. Ali, često mladi toga nisu svesni.

"Deca koja su izložena u takvim grupama često nisu svesna da je to nešto što je zabranjeno i da je to nešto što će imati posledice, oni nemaju uvid u to, za njih taj snimak postoji sada i više nikada", objašnjava za RTS psiholog.

Deca mlađa od 15 godina, prema zakonu, ne mogu bez saglasnosti roditelja da otvore profil. Samo zbog Tik Tok izazova, prošle godine nastradalo je nekoliko maloletnika. Opasan izazov za decu, jedan više za roditelje.

 
MarketingNajnovije vesti