dete deca Foto: pxhere
Život

Zašto deca uporno pitaju "zašto"?

Izvor: 
index.hr Pon, 24/01/2022 - 07:19


Kada je u pitanju razvoj deteta, toliko je stvari koje bi trebalo uzeti u obzir, a to ponekad može da bude zbunjujuće za roditelje.

 

Oni koji nemaju nikakvu obrazovnu obuku o tim temama mogu samo da se oslone na intuiciju ili životno iskustvo s decom. Počeće da primećuju određena ponašanja svog deteta i misliće da su "iritantna" ili negativna, dok zapravo postoje razlozi za to.
 
Ponašanje dece uvek ima značenje, čak i ako roditelji to ne mogu da razumeju. Zato je važno biti svestan razvoja deteta, jer to može da pomogne roditeljima da shvate šta je u pozadini nekog ponašanja i kako detetu pomoći.
Svako dete dosegne tačku u svom razvoju u kojoj često pita "zašto?". To će biti prva stvar koju će reći na sve što mama i tata kažu, a to će ponekad testirati živce roditelja. Roditelji će se do kraja dana možda osećati frustrirano zbog toga. 
 
Međutim, radi se o vrlo važnoj fazi u njihovom razvoju, i to o fazi koju treba negovati, a ne blokirati, piše moms.com.
 
Kada deca počinju da pitaju "zašto"?
 
Prema "Rise and Shine", deca će obično početi da pitaju "zašto?" kad napune dve ili tri godine, a to će trajati dok ne napune četiri ili pet godina.
 
Važno je zapamtiti da se svako dete razvija drugačije, a neka deca mogu da nastave da pitaju "zašto?" i nakon pete godine, i to bi moglo da bude zbog toga što su prirodno radoznala.
 
Zašto pitaju "zašto"?
 
Prema "Baby Sparks", jednostavan odgovor je da deca u ovom uzrastu postaju zainteresovanija za svet oko sebe i željna su da znaju zašto i kako sve funkcioniše oko njih.
 
Ona takođe grade svoj vokabular jer prihvataju vaš odgovor i samo su željna novih informacija, a time i reči.
 
Ovu fazu treba podsticati
 
Prema "WOW Parentingu", odgovaranje na takvo pitanje može da pomogne detetu u bržem učenju i može da ga podstakne da ostane znatiželjno i u starijem uzrastu.
 
Međutim, uvek će se pojaviti pitanja na koja ni roditelji ne znaju odgovor, ali umesto da kažete da ne znate ili jednostavno ne odgovorite, podstaknite dete da razmisli o odgovoru ili provedite neko vreme zajedno tražeći ga. To im može pomoći da se nauče kritičkom razmišljanju i preispitivanju sveta oko sebe.
 
 MarketingNajnovije vesti