• Zašto je veoma važno otići na spavanje u 22 sata

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Svakom od nas je potreban kvalitetan san kako bismo odmorili telo i bili spremni za svakodnevne aktivnosti. Raniji odlazak na spavanje pozitivno se odražava i na telo i na um.

    Najbolje bi bilo da se u krevet ide oko 22 sata, piše portal „Brajt sajd“, napominjući da mnoge poznate zvezde praktikuju ovu naviku, među kojima Opra Vinfri i Ana Vintur.

    Kvalitetan odmor

    Najpre, najdublji i najmirniji deo našeg sna je između 22 sata i 2 ujutro što znači da ukoliko rano odemo u krevet na spavanje, bićemo naspavani i odmorni.
    Takođe, jedno istraživanje pokazalo je da raniji odlazak na spavanje pomaže da zaustavimo negativne misli koje nam se uveče motaju po glavi i zbog kojih ne možemo da zaspimo.

    Telo se vraća u formu

    Kad smo u dubokom ciklusu spavanja, naše telo se leči stvaranjem somatropina — hormona rasta.

    Ova ključna aktivnost pomaže da budemo u top formi narednog dana, posebno kada su u pitanju fizički aktivne osobe.

    Smanjuje se stres

    Nedovoljno spavanja može da stvori veoma visok nivo hormona stresa kortizola u telu. Posledica toga je stvaranje teskobe.

    Kada se dobro odmorite i tako smanjite taj nivo kortizola, imaćete više energije tokom dana.

    Bolja kontrola nad emocijama

    Istraživanja su pokazala da su ljudi koji spavaju dovoljno uglavnom srećniji u životu. Kada nam pak nedostaje kvalitetnog sna, naše emocije mogu biti nestabilnije, jer ih je teže kontrolisati.

    Takođe, ranije spavanje može značiti i ranije buđenje, što može biti važno ako želimo da uhvatimo više dnevnog svetla i serotonina — hormona sreće za poboljšanje raspoloženja, preneo je portal „Magazin novosti“.

     

    Svakom od nas je potreban kvalitetan san kako bismo odmorili telo i bili spremni za svakodnevne aktivnosti. Raniji odlazak na spavanje pozitivno se odražava i na telo i na um.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]