• Čije koke nose plava jaja

  Vesna Kozak iz Padine gaji 40-ak kokošaka. Na to se odlučila da bi se njena porodica zdravo hranila, a prodaja joj donosi i dodatnu zaradu. Najtraženija su plava jaja, koja su višestruko skuplja od običnih.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Čije koke nose plava jaja
  Foto: 013info

  Vesna Kozak iz Padine počela je pre 3 godine da gaji kokoške. Nabavila je više vrsta. Neke su ukrasne kao holandske beloćubaste ili brame, ima italijanke, somborske kaporke i razne druge, ali su najvrednije i najinteresantnije araukane, koje nose plava jaja.

  “Araukane su došle iz Čilea, a dobile su ime po nekom plemenu koje je tamo živelo. Oni su ih pripitomili i došle su na ove naše prostore. Ja držim samo rasu divlje boje, a ima i boja spleš, crna, bela, plava”, navodi Vesna Kozak.

  Araukane moraju da budu odvojene, kako bi se zadržala čistota rase, što je važno prilikom prodaje. Skupe su i cenjene, kokoške i petlovi koštaju do 50 evra, a jedno jaje je 150 dinara.

  “Nije dokazano, ali kažu da su mnogo zdravija, da nemaju toliku masnoću i da nemaju holesterol u sebi”, dodaje Vesna.

  Foto: 013info

  Iako zaradi od prodaje, Vesna kaže da ne može od toga da se živi. To je samo dodatni izvor prihoda. Ne želi da ih gaji na veliko, već da u njima uživa, ispuni vreme.

  “Nije mi primarna zarada, više je da bi unuci jeli zdrava jaja, za koja znam kako ih hranim. Ljudi koji se bave ovim kažu da kada perje uđe u nos, onda čovek ne može da prekine i samo produbljuje taj posao i hrani sve više”, ističe Vesna.

  U vreme uskršnjih praznika plava jaja su posebno interesantna i tražena, ali zbog njihove hranljivosti i kvaliteta, dobro je da se nađu na svakodnevnoj trpezi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Poskupeli stanovi

  Cene stanova u prvom kvartalu ove godine blago su porasle, odnosno 4,74 odsto u odnosu na isti period lane, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ). Najviši rast cena u odnosu na prošlu […]