• DELIBLATO: U rezervatu „Kraljevac” uči se o održivom turizmu

  Radionice i predavanja za mlade samo su deo projekata kojima se bave turistički poslenici u Kovinu, a realizuju se u selu Deliblatu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  DELIBLATO: U rezervatu „Kraljevac” uči se o održivom turizmu
  Foto: Pixabay

  Specijalni rezervat prirode „Kraljevac” sa jezerom površine 192 hektara, pašnjakom Spasovina na 20 i dolinom izvora Obzovil na 52 hektara, prigrlili su Deliblatska peščara i istoimeno selo. Sa svojim tršćacima, okolnom šumom, livadama i pašnjacima, „Kraljevac” je područje jedinstvene lepote, no ono što ga čini poznatim jesu jezero, od 2009. godine pod zaštitom kao prirodno dobro od izuzetnog značaja prve kategorije, i „fenomen” plutajućih ostrva, koje pomera banatska košava, menjajući neprestano vodeni lik.

  Upravo u tom pejzažu Turistička organizacija Kovin organizuje predavanja i radionice, a „sezonu” su otvorili učenici turističko-ugostiteljskog smera Srednje stručne škole „Vasa Pelagić” iz Kovina. Namera je da se utiče na svest mladih o važnosti očuvanja prirode i neposredne okoline i zato nije prvi put da su đaci u Kraljevcu. Bilo je reči o eko-turizmu i njegovim potencijalima u Srbiji, ali najviše o planovima za razvoj održivog turizma na području rezervata, posebno o jezeru „okovanom” trskom, punom ribe i uokvirenom uređenom obalom. Ne treba da iznenade, napominju ovde, i jata na ptičjem „auto-putu” za jug, jer je „Kraljevac” deo međunarodno značajnog područja za ptice, biodiverzitet IBA (International Bird Area) i gnezdilište velikog broja retkih vrsta močvarica.

  „Drago nam je da su gosti baš srednjoškolci, kako bi se upoznali sa našim zaštićenim područjem. To je od izuzetne važnosti kako bi oni sami nastavili naš posao i tu zaštitu prirode prenosili sa generacije na generaciju”, istakao je Aleksandar Sarmeš, upravnik Specijalnog rezervata prirode „Kraljevac”. Ekolog Milica Živković pak ističe važnost upoznavanja mladih ljudi sa potencijalima prirodnog dobra, ali skretanja pažnje na poseban segment eko-turizam, kako bi se u kasnijoj orijentaciji opredelili upravo za taj deo ove privredne grane.

  Radionice i predavanja namenjeni školarcima samo su jedan u nizu projekata kojima se bave turistički poslenici u opštini Kovin, a realizuju se u selu Deliblatu zbog, kako kažu, izuzetnih potencijala ovog mesta.

  „Šest godina unazad imamo odličnu saradnju sa upravom Specijalnog rezervata prirode ’Kraljevac’, u stalnom smo kontaktu, kako bi animirali goste ovog kraja, a za učenike su tu radionice i predavanja sa interesantnim temama. Selo Deliblato se naročito izdvaja kao jedno od retkih mesta koje se može pohvaliti da u svojoj okolini ima dva specijalna rezervata prirode – ’Deliblatsku peščaru’ i ’Kraljevac’”, ističe Divna Kirilov, organizator za razvoj promocije turizma Turističke organizacije Kovin.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Na budžetu Univerziteta u Novom Sadu 5.651 brucoš

  Pokrajinska vlada donela je odluke kojima su utvrđene kvote za upis studenata u prvu godinu osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija koji se finansiraju iz budžeta AP Vojvodine na […]