• Društvo za zaštitu ptica: U Vojvodini registrovano 14 parova orlova krstaša

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) saopštilo je da je u Vojvodini registrovano 14 parova orlova krstaša, od kojih je šest parova izvelo sedam mladih, što, kako su ocenili ornitolozi, predstavlja oporavak i širenje te vrste ptice koja je ugrožena.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Društvo za zaštitu ptica: U Vojvodini registrovano 14 parova orlova krstaša
  Foto: 013info

  Precizirano je da su se orlovi krstaši ove sezone prvi put gnezdili i izvan Banata, u Bačkoj, a da su glavni pravci njihovog širenja sa severa na jug, dolinom reke Tise, kao i duž rumunske granice.

  Iz DZPPS-a su podsetili da je pre osam godina u Srbiji postojao samo jedan par tih orlova koji, kako se navodi, krase nacionalni grb Srbije.

  „Posmatrali smo 14 parova krstaša, koji su branili i obeležavali teritorije za gnežđenje, njih 13 uspešno je došlo do faze gnežđenja, od čega se jedan par nalazi u Rumuniji, na svega 500 metara od granice sa našom zemljom, ali se većinski hrane sa ove strane granice“, rekao je izvršni direktor DZPPS-a Milan Ružić.

  On je naveo da su iz terenskih istraživanja saznali da je najveći izazov za opstanak orlova nedostatak velikog i starog drveća za smeštaj gnezda, ogromno uznemiravanje, jer su oranice progutale prirodna staništa, kao i još uvek prisutno trovanje.

  „Ove godine jedan mladi orao krstaš nađen je otrovan kod Mola, a jedna jedinka je pronađena povređena u blizini Taraša. Ako se stradanja orlova budu smanjila, populacija će brže da se oporavlja i vraća na nekadašnja staništa“, rekao je Ružić.

  Iz DZZPS-a su naveli da je jedini par krstaša iz 2016. godine, po imenu Bora i Eržika, koji i dalje čuva svoju teritoriju u Srpskom Krsturu, dobio mladunče Vladu, koji je krajem juna obeležen plastičnim i metalnim nožnim prstenom kao i uređajem za satelitsko praćenje.

  Dodaje se i da ornitolizi DZPPS-a prate još pet mladih orlova obeleženih od 2021. godine – Mimu, Mihajla, Radenka, Ivanku i Jocu, kao i da su saznali da se mladi orlovi redovno vraćaju na roditeljske teritorije, ali i da posećuju teritorije drugih parova krstaša.

  Mladi orlovi imaju drugačiju obojenost perja, a naučnici to objašnjavaju kao mehanizam za smanjenje sukoba sa odraslim orlovima koji inače progone druge ptice grabljivice sa svojih teritorija jer ih smatraju uljezima i konkurentima za plen.

  Cilj u procesu opravka krstaša za narednih pet godina jeste povratak krstaša u predele Deliblatske peščare i Fruške gore, uz povećanje populacije do 25 gnezdećih parova, a za to je potrebna snažna saradnja državnih institucija, javnih preduzeća, upravljača zaštićenih područja, poljoprivrednika, šumara i lokalnih zajednica, naveli su iz DZPPS.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina