• Evo kakvo nas vreme očekuje u Vojvodini u narednih mesec dana

  Srednja maksimalna temperatura tokom prvih 10 dana juna na području Vojvodine iznosila je od 28,5 °C na Paliću, do 29,7 °S u Novom Sadu, što je oko i malo iznad proseka za prvu dekadu meseca posmatrajući referentni period 1991–2020. godine. Ipak, imajući u vidu decenije koje su prethodile ovom periodu i tendenciju stalnog (opšteg) porasta temperature u Srbiji, izmerene vrednosti su iznad proseka.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Evo kakvo nas vreme očekuje u Vojvodini u narednih mesec dana
  Foto: Pixabay

  Nakon pet tropskih dana (6–10. juna 2024) očekuje se priliv malo svežijeg vazduha sa severozapada kontinenta, koji će od 11. do 15. juna oboriti minimalne temperature na vrednosti od 12 do 16 °C, a maksimalne od 21 do 26 °C. Ovo će takođe biti period promenljivo oblačnog vremena sa povremenom kišom i pljuskovima sa grmljavinom, koji u pojedinim delovima pokrajine (usled izražene nestabilnosti atmosfere i dinamičkih efekata) mogu biti i obilniji uz grad, ali, kako se za tačne lokacije upozorenja na vremenske nepogode izdaju jedan do dva časa unapred, koristeći pre svega radarske i satelitske produkte, savetujemo redovno praćenje RHMZ najava i upozorenja.

  Završetak ovog nestabilnog perioda prognozira se za 15. jun 2024. godine. Nakon toga, jaka jugozapadna strujanja ponovo će usloviti priliv sve toplijeg vazduha sa severa Afrike, koji će preko Sredozemlja strujati ka Balkanskom poluostrvu.

  Dnevna temperatura od oko 30 °C ponovo se očekuje 16. juna, dok će od 17. do 23. juna biti još toplije – od 30 do 35 °C uz mogućnost da oko 20. juna maksimalne vrednosti ponovo pređu „prag“ od 35 °C. U tom periodu se u urbanim sredinama ponovo očekuju i tropske noći (sa minimalnim temperaturama iznad 20 °C), a vreme će biti pretežno sunčano uz povremeno povećanje zamućenosti atmosfere, koja se tipično javlja kada jaka jugozapadna strujanja sa severa Afrike uslove dotok čestica peska iz Sahare.

  U ovom periodu prognozira se pozitivno odstupanje temperature od čak +3 do +6 °C u odnosu na poslednji referentni period.

  U poslednjoj sedmici meseca, od 24. do 30. juna 2024. godine, očekuju se pretežno zapadna i severozapadna strujanja, koja će ublažiti izuzetno visoko pozitivno odstupanje temperature iz prethodne sedmice. Srednje minimalne temperature biće u intervalu od 15 do 17 °C, a srednje maksimalne od 25 do 29 °C.

  Vreme će biti promenljivo oblačno i nestabilno sa češćom pojavom kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Nestabilno vreme očekuje se u prvoj dekadi jula, a padavine će biti najčešće u periodu od 26. do 30. juna, kao i od 4. do 8. jula 2024. godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Biciklom porodično od Kovačice do Geteborga

  Petočlana porodica Sandić iz Kovačice je, pre dve godine, ostvarila pravi podvig, kada je biciklima putovala mesec dana do prijatelja u Švajcarskoj. Ćerke su tada imale samo 4, 8 i 10 godina. […]

  Poskupeli stanovi

  Cene stanova u prvom kvartalu ove godine blago su porasle, odnosno 4,74 odsto u odnosu na isti period lane, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ). Najviši rast cena u odnosu na prošlu […]