• Kako posluju prevoznici u Vojvodini ?

  Posledice po privredu usled kriza u svetu, a pogotovo nakon kovida, i danas su prisutne. Kod nas je otežano poslovanje u svim privrednim granama, a prema podacima unije poslodavaca Vojvodine, prihodi su samo u transportnim kompanijama smanjeni za 50 posto, a gubici prevoznika premašuju 200 milona evra.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kako posluju prevoznici u Vojvodini ?
  Foto: Pixabay

  Autobuski prevoznici savladavaju prepreke, a najveći problem, nakon kovida su gubici preko 200 miliona evra.

  Uspeli su tada da se izbore, između ostalog i zahvaljujući pomoći države.

  Poslovanje otežavaju i veći troškovi, a autobuski prevoz bi trebalo da bude kičma funkcionisanja privrede i mobilnosti stanovništva na kraćim relacijama, naglasio je gostujući u Jutarnjem programu, Mirko Vučinić iz Udruženja „Panontransport“.

  „Taj autobuski prevoz nije samo komercijalni, on mora imati i socijalnu i komunalnu komponentu, to je već prepoznala EU kao i nama geografski bliske države, Hrvatska i Slovenija i država se aktivno uključila da svima obezbedi dovoljno kvalitetan prevoz u smislu broja i rasporeda polazaka, ali i pristupačne cene“ kaže Vučinić.

  Očekivano je da i Srbija dodatno reguliše tu oblast, dodaje Mirko Vučinić, jer je to uslov održivog i ravnomernog razvoja. U Pokrajini ističu da je turizam doživeo ekspanziju u periodu postkovida, a ključ celokupnog privrednog oporavka jeste u novoj putnoj infrastrukturi.

  „Uz ovo što smo do sada postigli će doprineti tome da osnovni postulati razvoja privrede, a to je brži protok robe, ljudi i kapitala budu podignuti na još viši nivo i da možemo da držimo korak sa razvijenim svetskim privredama i da govorimo, naravno o privrednom rastu“ istakao je Nenad Ivanišević- pokrajinski sekretar za privredu i turizam

  Privredni, kao i svaki napredak, zavisi i od po malo zaboravljenog doprinosa radnika i zato je važno podstaći slobodu njihovog mišljenja i poboljšati komunikaciju sa poslodavcem, kažu u Uniji poslodavaca Vojvodine, koja broji 28.000 članova.

  „Toliko je važan taj socijalni dijalog i kada država to radi i pokaže svojim primerom, a poslodavac to prenosi. Mnogo je drugačije kada postoji pripadnost svakog člana tog kolektiva kao porodice i da idemo napred i to je velika razlika u odnosu na klasičan i strogi princip, slušam,radim, dobijam platu i to je sve“ smatra Miljana Stojšić Stojanovska – direktorka Unije poslodavaca Vojvodine

  Jačanje uloge radnika u preduzećima, upravo je bila i tema projekta u kojem je učestvovala Unija poslodavaca Vojvodine i predstavnici još šest evropskih zemalja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina