• KOVAČICA: Prolećni motivi i vesela atmosfera na slikama

  U Galeriji naivne umetnosti u Kovačici u toku je Prolećni salon slika, na kojem se predstavlja dvadesetdvoje savremenih umetnika, članova galerije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  KOVAČICA: Prolećni motivi i vesela atmosfera na slikama
  Foto: 013info

  Iako na Prolećnom salonu slika u Kovačici ima i zimskih pejzaža, preovladavaju prolećni motivi, ljudi koji borave i rade u prirodi, običaji Slovaka, nekadašnji život, ali i motivi iz sna. Ta vesela atmosfera buđenja živog sveta oseća se i u delima Štefana Varge.

  „Trudio sam se da budu slike prolećnog karaktera. Da u njima bude toplina, ljubav, nešto fino“, kaže Štefan Varga, slikar naive.

  Tematikom se izdvaja slika Marine Petrik pod naslovom „Zahvalnost doajenima“, gde su prikazani pioniri kovačičke naive, kao što su Jonaš, Halupova, Sokol, Boboš i Knjazovic.

  „Tu sam sliku naslikala iz velike zahvalnosti što su naši stariji slikari uradli ime za našu Kovačicu i moje misli su bile usmerene na ovu temu“, kaže Marina Petrik, slikarka naive.

  Uglavnom su prikazani radovi u tehnici ulje na platnu, ali i ulje na staklu i intarzija od furnira.

  „Uglavnom su nastale slike ove godine, 2024, ali izašli smo u susret slikarima koji su sprečeni da slikaju, da li zbog bolesti ili starosti, imamo njihove slike u fondu, pa smo izložili i njihove slike“, kaže Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti u Kovačici.

  Prolećni salon je uvod u značajan događaj, koji će biti u maju mesecu, a to je obeležavanje stogodišnjice od rođenja Martina Jonaša, jednog od začetnika naivnog slikarstva u Kovačici.

  „Na taj način što ćemo otvoriti izložbu posvećenu njemu, 100 njegovih slika ulja na platnu i 100 grafika“, kaže Adam Jonaš, predsednik MZ Kovačica.

  Jubilej će se obeležavati tokom cele godine, izložbama u Beogradu, Novom Sadu, Bačkom Petrovcu, Bratislavi i Rumuniji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Na budžetu Univerziteta u Novom Sadu 5.651 brucoš

  Pokrajinska vlada donela je odluke kojima su utvrđene kvote za upis studenata u prvu godinu osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija koji se finansiraju iz budžeta AP Vojvodine na […]