• Otvorena izložba “Dušan Krstić: Arhitektura” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

  U petak 17. maja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine otvorena je izložba “Dušan Krstić: Arhitektura” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Nastavljajući seriju izložbi posvećenih arhitekturi druge polovine XX veka u Vojvodini, MSUV je organizovao retrospektivnu izložbu arhitekte Dušana Krstića, kao jednog od vodećih domaćih arhitekata toga doba.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Otvorena izložba “Dušan Krstić: Arhitektura” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine
  Foto: Marko Ercegović

  Kustos Vladimir Mitrović je na otvaranju istakao: “Hteli smo da napravimo jednu savremenu izložbu u kojoj bismo na studiozan i zanimljiv način prikazalli delo arhitekte Krstića, ali i vreme u kome je njegova arhitektura nastala. Stoga smo, krajem protekle godine, snimili dokumentarni film o Krstiću, gde je po prvi put u televizijskom formatu ispraćen tok njegovog arhitektonskog stvaralaštva. Takodje izložili smo i veći broj njegovih članaka, kao i knjiga i studija u kojima je o njemu govori. Angažovali smo i studente koji su za ovu priliku izradili arhitektonske makete Krstićevih dela kao i analizu njegovog programa stanovanja. Pre par nedelja na školi slikanja koja se kod nas u muzeju organizuje, dali smo zadatak deci različitog uzrasta da crtaju na osnovu Krstićevih zgrada, pa je tako njihov rad i integralno uključen u samu izložbu. Prateću monografiju takođe smo uradili zajedno sa dizajnerom izložbe, akademskim slikarem Đulom Šantom čime je čitav projekat i vizuelno zaokružen.”

  U svom obraćanju, Dragana Konstantinović sa Departmana za arhitekturu i urbanizam zahvalila se svim učesnicima izložbe, nastavnicima, asistentima i studentima sa Departmana, fotografu Relji Ivaniću, recenzentima, dizajneru, sagovornicima, kao i ostalima koji su dali doprinos projektu. Zatim se osvrnula na opus profesora Krstića, čiji pristup i rad je paradigmatski za razumevanje jedne stvaralačke epohe. Njegovo profesionalno delovanje nije bilo isključivo projektantskog karaktera, nego je uključivalo posvećeno istraživanje pojava na svetskoj arhitektonskoj sceni, kao i rad na sintezi iskustava lokalne projektantske prakse. Upravo zato, Krstić je redovno objavljivao svoja zapažanja u aktuelnim časopisima iz oblasti arhitekture, a rad na Departmanu za arhitekturu, na kraju svoje profesionalne karijere iskoristio je upravo da sintetiše svoja znanja, produbi specifična interesovanja i prenese svoje bogato iskustvo novim generacijama projektanata. Zato, istakla je Konstantinović, izuzetno je značajno da se sa njegovim radom upoznaju studenti, koji su i učestvovali na realizaciji izložbe, i dala reč koleginicama, Nini Čegar i Katarini Dojčev.

  Studentkinje su obrazložile značaj proučavanja lokalnih arhitektonskih tema u procesu obrazovanja mladih arhitekata, kao način da se izbliza upozna sredina u kojoj će većina njih delovati. U tom pogledu, delo profesora Krstića, sa kojim su se upoznale posredno, kroz njegovu produkciju, ostavilo je snažan trag u prostorima Novog Sada. Istraživanje njegovih kuća, tekstova i teorijskih modela, smatraju posebno značajnim, jer pruža uvid u  jedan specifičan sistem vrednovanja arhitektonske produkcije i visokih etičkih standarda. Na kraju, Čegar i Dojčev su otvorile izložbu i pozvale studente i javnost da je posete.

  Izložba “Dušan Krstić: Arhitektura” nastavak je saradnje MSUV i Departmana za arhitekturu i urbanizam FTN Univerziteta u Novom Sadu na proučavanju bogatog arhitektonskog modernističkog nasleđa gde su u kustoski rad bili uključeni i studenti različitih godina studija. Uz prateću monografiju o arh. Krstiću, izložba je završetak projekta u kome je valorizovana arhitektonska i profesorska karijera jednog od značajnih arhitekata vojvođanskog regionalnog modernizma druge polovine proteklog stoleća.

  Tokom trajanja izložbe biće organizovani i različiti propratni sadržaji, filmska projekcija dokumentarnog filma posvećenog Krstićevom životu i njegovim delima kao i radionice za studente, decu i omladinu različitih uzrasta.

  Izložba će biti otvorena do 2. juna 2024. godine. MSUV je otvoren za posetioce od utorka do nedelje, od 10 – 18 časova, a uoči Međunarodnog dana muzeja koji se obeležava 18.  maja, MSUV će zadržati tradiciju Noći muzeja i biti otvoren za posetioce do ponoći.

  Dušan Krstić (Novi Sad, 1938–2013) je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu (1962). Karijeru arhitekte započeo u Projektnom zavodu Vojvodine, potom kao projektant bio angažovan u Zavodu za fizičku kulturu i Novotehni (do 1976). Od tada do 2001. vodeći je arhitekta projektnog biroa Projekat 76 novosadskog Neimara.  Na Arhitektonskom odseku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu bio je vanredni profesor na predmetima Stanovanje i Arhitektonsko projektovanje (2001–2005). Autor je brojnih stambenih i javnih objekata u kojima je dao značajan doprinos savremenom vojvođanskom graditeljstvu, kao jedan od vodećih arhitekata svoga doba. Održao je više javnih predavanja iz oblasti arhitekture i njene savremene istorije u Novom Sadu i Beogradu. Članke, studije, kritike i recenzije objavljivao je u više stručnih časopisa i dnevnih novina. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Novog Sada (1972) i Tabakovićeve nagrade za arhitekturu za celokupno stvaralaštvo. (2002).

  Partneri izložbe su Departman za arhitekturu i urbanizam FTN Univerziteta u Novom Sadu, i Radio-televizija Vojvodine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Biciklom porodično od Kovačice do Geteborga

  Petočlana porodica Sandić iz Kovačice je, pre dve godine, ostvarila pravi podvig, kada je biciklima putovala mesec dana do prijatelja u Švajcarskoj. Ćerke su tada imale samo 4, 8 i 10 godina. […]

  Poskupeli stanovi

  Cene stanova u prvom kvartalu ove godine blago su porasle, odnosno 4,74 odsto u odnosu na isti period lane, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ). Najviši rast cena u odnosu na prošlu […]