• Otvorena izložba “Iskustvo pejzaža” Roberta Jankuloskog i Monike Moteske u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

  U petak 7. juna u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, otvorena je izložba “Iskustvo pejzaža” umetnika Roberta Jankuloskog i Monike Moteske. Ova izložba stiže u MSUV nakon uspešne prezentacije u Paviljonu Severne Makedonije na 59. Bijenalu umetnosti u Veneciji, i u saradnji sa Nacionalnom galerijom Republike Severne Makedonije. Na otvaranju su se prisutnima obratile kustoskinje izložbe – dr Ana Frangovska, viša kustoskinja Nacionalne galerije Republike Severne Makedonije, i dr Sanja Kojić Mladenov, muzejska savetnica, iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, kao i dvoje umetnika.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Otvorena izložba “Iskustvo pejzaža” Roberta Jankuloskog i Monike Moteske u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine
  Foto: Marko Ercegović

  Sanja Kojić Mladenov je na otvaranju rekla: “Robert Jankuloski i Monika Moteska se obraćaju savremenom društvu i postavljaju pitanje kolektivnog odnosa ne samo ka istorijskom pamćenju, onako kako se ono predstavlja u savremenim medijima i narativima, već i društvenim odnosima moći koji dovode do traume i zatrovanosti, kako prirodne sredine, tako i čoveka. U pitanju je kritička upotreba pejzaža u savremenoj umetničkoj praksi, kojom autori čine vidljivim mesta devastacije prirode od strane čoveka, bilo da su u pitanju ratna dejstva ili iskopavanja rudnih bogatstava, te dovode u pitanje kolektivnu sliku prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”

  Ana Frangovska je u uvodnom govoru navela: “Ovaj multinacionalni transtaktički projekat tandema Jankuloski-Moteska na kritičko-diskurzivan način skreće pažnju na opasnosti koje vrebaju ako se ne preduzmu ozbiljni sistemski koraci za prevazilaženje najvećih izazova antropocena, a to su porez na kapitalizam, vladinu politiku, nekontrolisana zloupotreba prirodnih resursa planete Zemlje, bezumni ratovi  – eksplicitni ili implicitni, stvarni ili psihološki, fizički ili hemijski. Projekat postavlja i pitanja o tome dali lepo može da bude i lepo i podmuklo ružno, a estetika da postane sluga zlu? Svi ovi problemi, koji preispituju teoriju banalnosti zla, verovatno su jedna od glavnih dispozicija projekta Iskustvo pejzaža”.

  Monika Moteska je o izložbi rekla: ”Landscape Experience je projekat koji preko lokalnih pejzaža i lična iskustva govori o globalnim temama i globalnim problemima. To je multimedijalan projekat koji govori o kolektivnoj nemoći i kontaminaciji razuma. Ovaj projekat je rezultat našeg višegodišnjeg rada na temama sličnim ovoj, bavi se višestrukim pitanjima i može se čitati na više nivoa. Svakim narednim čitanjem otvaraju se nova pitanja o nama i našoj planeti. Ludilo ratova i nemilosrdni gubitak života. Osuda nasilja nad čovekom i prirodom. Ekološke katastrofe koje, za razliku od ratova u kojima dolazi do trenutnog uništenja, polako i nečujno uništavaju žive organizme. Projekat problematizuje čoveka i njegovu ekološku svest i čoveka i njegovu političku svesnost. Problematizujući ove teme, mi grebemo i ulazimo duboko u smisao našeg postojanja i naše odgovornosti”.

  Robert Jankuloski je istakao: “Sama tema projekta postavlja mnoga pitanja o čoveku i planeti, tehnologiji i promenama, telima i njihovim metamorfozama. Zapravo, naš projekat na izvestan način komentariše sva ova pitanja. Ne bih se usudio da kažem da mi dajemo odgovore na njih jer sam zagovornik ideje da je umetnik tu da postavlja pitanja, a ne da daje odgovore. Iako su elementi i motivi koje koristimo u radu na neki način zastrašujući, u video radovima su utkani izvesni optimistični elementi koji ulivaju nadu da će čovečanstvo biti oslobođeno ovog stanja u koje je zapalo i da ćemo nastaviti da živimo u ravnoteži sa prirodom. Čovek neće biti pobednik jer ni u jednom ratu nema pobednika. Svako je na neki način poražen, naročito u ratu kao što je onaj protiv prirode. Uspostavljena ravnoteža između čoveka i prirode je naša pobeda.”

  Izložba je otvorena do 21. jula 2024. godine.

  Izložba je realizovana uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama i Ministarstvom kulture Republike Severne Makedonije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Biciklom porodično od Kovačice do Geteborga

  Petočlana porodica Sandić iz Kovačice je, pre dve godine, ostvarila pravi podvig, kada je biciklima putovala mesec dana do prijatelja u Švajcarskoj. Ćerke su tada imale samo 4, 8 i 10 godina. […]

  Poskupeli stanovi

  Cene stanova u prvom kvartalu ove godine blago su porasle, odnosno 4,74 odsto u odnosu na isti period lane, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ). Najviši rast cena u odnosu na prošlu […]