• Pokrajinsko priznanje u oblasti privrede dobila kompanija „Tehnomarket“ iz Pančeva

  Komisija za dodelu Pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja jednoglasno je odlučila da je dobitnik ovogodišnje Nagrade „Mihajlo Pupin“ magistar Radmila Rakin Martinović, redovni profesor na Akademiji umetnosti i direktor Muzičke škole „Isidor Bajić“ u Novom Sadu od 1996. godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pokrajinsko priznanje u oblasti privrede dobila kompanija „Tehnomarket“ iz Pančeva
  Foto: 013info

  Diplomirala je 1984. godine na Akademiji umetnosti, gde je 1987. stekla i zvanje magistra umetnosti – umetnička disciplina flauta. U dosadašnjoj umetničkoj karijeri imala je preko dve stotine solističkih i kamernih koncerata, a posebnu pažnju posvetila je izvođenju dela domaćih autora, naročito iz Vojvodine. Učestvuje na najznačajnijim manifestacijama širom Evrope.

  Komisija je donela odluku i o najvišim priznanjima koja se dodeljuju u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, sporta, ravnopravnosti polova i ljudskih i manjinskih prava.

  Pokrajinsko priznanje u oblasti privrede „Lazar Dunđerskiˮ dobila je kompanija „Tehnomarket“ u Pančevu, društvo sa ograničenom odgovornošću, specijalizovano za proizvodnju aluminijumskih konstrukcija koje se koriste u građevinarstvu.

  Pokrajinsko priznanje u oblasti obrazovanja „Đorđe Natoševićˮ dodeljeno je Marti Kiš Buterer iz Novog Sada, umetnici i nastavnici likovnog vaspitanja u penziji. Diplomirala je 1984. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo. Od 1997. je član Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

  Dobitnik Pokrajinskog priznanja u oblasti kulture „Ferenc Feherˮ jeste Akademsko društvo za negovanje muzike „Gusle“ u Kikindi, osnovano 1876. godine.

  Pokrajinsko priznanje u oblasti sporta „Momčilo Tapavicaˮ pripalo je basketašu tri na tri Strahinji Stojačiću iz Novog Sada. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu i Evropskom kupu 2022. godine. Sa svojim basketašima osvojio je i Evropsko prvenstvo 2023. godine.

  Pokrajinsko priznanje u oblasti ravnopravnosti polova „Milica Tomićˮ dodeljeno je predsednici Udruženja žena „Velikoselke“ Dragani Đurđević iz Banatskog Velikog Sela.

  „Velikoselke“ se bave izradom narodnih nošnji, a od 2015. godine brinu o Zavičajnoj kući, koja je simbol doseljavanja stanovnika iz Bosanske Krajine u Vojvodinu nakon Drugog svetskog rata.

  Jelena Jovanović iz Novog Sada dobitnica je Pokrajinskog priznanja u oblasti ljudskih i manjinskih prava „Ljudevit Mičatek“. U svom dosadašnjem radu ostvarila je izuzetne rezultate u oblastima obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, kao i očuvanja istorije, kulture i tradicije romske nacionalne manjine.

  Pokrajinska nagrada „Mihajlo Pupin“, kao i pokrajinska priznanja, biće uručeni 25. novembra na svečanosti povodom Dana prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

  Pokrajinsko priznanje „Ljudevit Mičatekˮ biće uručeno 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  U Vojvodini je nekada bilo 280 vetrenjača

  Vetrenjače su već dobro poznati simboli ravničarskih predela, ne samo u Srbiji (Vojvodini) već i širom sveta. Nekada na prostorima srednjeg Banata bilo ih je dosta, danas je ostalo nekoliko njih […]