• Poljoprivrednici Vojvodine nastavljaju pregovore s Vladom

  Poljoprivrednici Vojvodine, koji su protestovali početkom novembra blokadom puteva, odlučili su da nastave pregovore sa Vladom 26. decembra.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Poljoprivrednici Vojvodine nastavljaju pregovore s Vladom
  Foto: Pixabay

  To ne znači da će da odustanu od zahteva za koje su verovali da su postigli dogovor u Kisaču, 26. novembra, na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić.

  U saopštenju, posle sastanka u Staroj Pazovi, kome su prisustvovali, ne samo predstavnici udruženja koja su učestvovala u protestima, već i predstavnici još nekoliko udruženja, potvrđen je, kako je navedeno, jedinstven stav da na sastanku na koji su pozvani u Palatu Srbije neće pristati „na ništa manje od onoga što je već dogovoreno“.
   
  Ističe se da je prvi zahtev, čije je ispunjenje dogovoreno u Kisaču, subvencija od 35.000 dinara po hektaru.
  Drugi zahtev je da agrokartice dobiju u roku od 14 dana i da im država obezbedi kredite za refinansiranje dugova sa kamatom od jedan odsto.

  Na listi je i rešavanje problema dugova za neplaćene doprinose za penzijsko osiguranje i obezbeđenje dizel goriva sa refakcijom (povraćaj PDV) akcize.

  Sastanak 26. decembra predložila je Brnabić kako bi predočila svim udruženjima šta je dogovoreno u Kisaču, pa su i druga pozvana da se prijave što je i učinilo 61 udruženje.

  Zahtevi poljoprivrednika su Vladi Srbije saopšteni tokom protesta, započetih 13. novembra, koji su trajali devet dana, a predvodila su ga četiri udruženja, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

  Njima su se pridružila udruženja „Elemirski paori“ iz Elemira, „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, „Paori iz Padine“ i uduženje „Stig“.
  Poljoprivrednici su 22. novembra obustavili blokade kao znak dobre volje i zbog toga što je to izričito zahtevala premijerka Ana Brnabić, kao uslov za početak pregovora.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina