• Prolećni salon u Kovačici poranio zbog velikog jubileja

  U Kovačici je otvoren 11. Prolećni salon slika, na kom je radove predstavilo 22 umetnika, članova Kovačičke galerije. Salon koji se prethodnih godina organizovao u maju, ovoga puta otvoren je nešto ranije, jer Kovačicu narednog meseca očekuje obeležavanje 100 godina od rođenja Martina Jonaša, jednog od začetnika naivnog slikarstva na ovim prostorima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Prolećni salon u Kovačici poranio zbog velikog jubileja
  Foto: 013info

  Slika „Moja jedinstvena Kovačica“, rad devetnaestoro umetnika, na kojoj je prikazan život Slovaka od doseljavanja na ove prostore do danas, zauzima centralno mesto na 11. Prolećnom salonu slika otovrenom u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici.

  Ovde su izloženi radovi 22 umetnika, nastali tokom protekle godine. Uglavnom su to ulja na platnu ili staklu. Posetioci ih mogu pogledati svakog radnog dana od 8 do 16 časova, vikendom od 10 do 15, a izložba će trajati do kraja meseca.

  Svake godine otvara se 15. maja, kada se obeležava osnivanje Kovačice i doseljavanje Slovaka na ove prostore. Sada je Prolećni salon prvi put otvoren mesec dana ranije, jer je maj rezervisan za proslavu važnog jubileja – 100 godina od rođenja Martina Jonaša.

  „Ovoga puta smo se odlučili da otvorimo Prolećni salon ranije, jer je 9. maja rođen jedan od najznačajnijih predstavnika u domenu svetske umetnosti naive Martin Jonaš. Njegova izložba će biti otvorena 9. maja u Galeriji naivne umetnosti, a već 11. maja će se održati konferencija na temu „Jonaš – prošlost, sadašnjost i budućnost“, gde će učestvovati likovni kritičari, umetnici, kao i ljubitelji njegovog lika i dela“, ističe Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti u Kovačici.

  Martin Jonaš je uz Zuzanu Halupovu proslavio kovačičko naivno slikarstvo u svetu. O njegovom uspehu govori i to da je 1978. godine u Italiji dobio zlatnu medalju za jednu grafiku, zajedno sa Salvadorom Dalijem, a 1976. na Kapriju njegovih pet grafika bile su otisnute u zlatu i danas obogaćuju tamošnju muzejsku zbirku.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Izabrana nova Vlada AP Vojvodine

  Na sednici Skupštine Vojvodine, Maja Gojković izabrana je za predsednicu pokrajinske vlade, koja će imati četiri potpredsednika i 12 […]