• Raspisan konkurs za unapređenje stočarske i biljne proizvodnje u Vojvodini

  Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, raspisao je konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu u Vojvodini u 2024. godini. Kako je navedeno u konkursu, njegov cilj je povećanje efikasnosti, konkurentnosti i održivosti stočarske proizvodnje i za te namene je predviđeno ukupno bespovratno 115 miliona dinara. Konkurs je otvoren do 5. aprila.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Raspisan konkurs za unapređenje stočarske i biljne proizvodnje u Vojvodini
  Foto: 013info

  Bespovratna sredstava se dodeljuju za sufinansiranje opremanja govedarskih, svinjarskih, ovčarskih, kozarskih i živinarskih farmi, kao i za nabavku opreme za mužu, za hlađenje i skladištenje mleka, za izđubravanje, za pripremu, rukovanje i distribuciju koncentrovane i kabaste stočne hrane na gazdinstvu, kao i za nabavku pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo – košnica i kontejnera.

  Maksimalni iznos po jednoj prijavi za sufinansiranje investicija u opremanje stočarskih farmi je od 150.000 do dva miliona dinara, a za sufinansiranje investicija u nabavku novih pčelinjih društava i nabavku opreme za pčelarstvo od 50.000 do 350.000 dinara.

  Bespovratna sredstva za podršku investicija po konkursu utvrđuju se u iznosu do 60 odsto od prihvatljivih troškova investicije, dok za podnosioce prijava čije je gazdinstvo registrovano na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, kao i žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava i lica mlađa od 40 godina, ona iznose do 70 odsto od ukupnih prihvatljivih troškova investicije.

  Pravo na podsticaje ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu.

  Bespovratno 392 miliona dinara za unapređenje biljne proizvodnje

  Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura u Vojvodini u 2024.

  Kako je navedeno, za te namene je opredeljeno bespovratno ukupno 392 miliona dinara, a konkurs je otvoren do 5. aprila 2024.

  Bespovratna sredstva su namenjena za sufinansiranje nabavke mehanizacije u sektoru voće, grožđe i hmelj i opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda i elemenata potrebnih za podizanje proizvodnih zasada voća, vinove loze i hmelja.

  Mogu se utrošiti i za nabavku konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru i opreme u sektoru voće, grožđe i povrće, ali i za nabavku priključne mehanizacije u sektoru povrće i ostali usevi.

  Za sufinansiranje investicija u nabavku mehanizacije po jednoj prijavi u sektoru voće, grožđe i hmelj i opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda i elemenata potrebnih za podizanje proizvodnih zasada voća, vinove loze i hmelja bespovratno se dodeljuje od 100.000 do maksimalno 4,1 milion dinara, dok je za nabavku konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru maksimalan izmnos 2,31 miliona dinara.

  Za sufinansiranje investicija u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava za nabavku opreme – linija u sektoru voće, grožđe, povrće i nabavku priključne mehanizacije u sektoru povrće i ostali usevi maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi ne može biti veći od 880 miliona dinara, dok je minimalan iznos za investicije u sektoru voće, grožđe i povrće 100.000, a u sektoru ostali usevi 300.000 dinara.

  Bespovratna sredstva za podršku investicija po konkursu utvrđuju se u iznosu do 60 odsto od prihvatljivih troškova investicije, a za podnosioce prijava čije je gazdinstvo registrovano na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, kao i gde su žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava i lica mlađa od 40 godina, ona iznose do 70 odsto od ukupnih prihvatljivih troškova ivesticije.

  Konkurs se raspisuje u cilju stabilnosti dohotka poljoprivrednih gazdinstava, povećanja proizvodnje, poboljšanja produktivnosti i kvaliteta proizvoda, smanjenja troškova proizvodnje, ali i unapređenja tehničko-tehnološke opremljenosti, održivog upravljanja resursima i zaštite životne sredine, rasta konkurentnosti uz prilagođavanje zahtevima domaćeg i inostranog tržišta i usklađivanja sa pravilima EU, njenim standardima, politikama i praksama.

  U konkursu je navedeno da pravo na podsticaje ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina