• Sezona gripa i respiratornih infekcija

  Sezona gripa i respiratornih infekcija počela je još u oktobru, kažu u Iinstitutu za javno zdravlje Vojvodine. Zato i ne čudi veliki broj građana koji se javljaju lekarima sa sličnim simptomima, a to su najčešće povišena temperatura i kašalj.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sezona gripa i respiratornih infekcija
  Foto: Unsplash

  U Vojvodini je trenutno skoro hiljadu aktivnih slučajeva kovida, a u poslednjih mesec dana registruje se više od dve stotine slučajeva dnevno. Najčešće je prisutan soj omikron.

  Respiratorne infekcije su u porastu još od oktobra, potvrđuju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, napominjući da se među bolesnima detektuje prisustvo kovida 19, ali i velikog kašlja. Simptomi se razlikuju u zavisnosti od dijagnoze.

  Sezona gripa je tek počela, a 8. novembra potvrđen je prvi slučaj u Vojvodini. Očekuje se da se epidemiološka situacija pogorša tek posle povratka dece u školske klupe, posle raspusta.

  U slučaju da simptomi traju duže od tri dana, preporuka je da se poseti izabrani lekar.

  Lekari napominju da je prevencija izuzetno važna, a tu podrazumevaju boravak na čistom vazduhu, izbegavanje gužve, redovno održavanje higijene i pravilnu ishranu, te na kraju apeluju na građane da se vakcinišu protiv gripa, a decu protiv velikog kašlja i morbila.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina