• Britanska naučnica: Vakcina protiv Kovid-19 u septembru

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Vakcina protiv Kovid-19 mogla bi biti spremna već u septembru, tvrdi profesorka sa Univerziteta Oksford Sara Gilbert.

  Gilbert kaže da je „80 odsto sigurna“ da će vakcina, koju je razvio njen tim, raditi, prenosi Skaj Njuz.

  Njen tim na Oksfordu deo je globalnog napora da se pronađe vakcina protiv korona virusa koji je usmrtio više od 100.000 ljudi širom sveta, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

  Profesorka je dodala da će testiranja na ljudima početi u naredne dve nedelje, i da ona radi sedam dana u nedelji kako bi vakcina što pre bila gotova.

  „Mislim da postoji velika verovatnoća da ćemo uspeti na osnovu drugih stvari koje smo uradili sa ovom vrstom vakcine. Oko 80 odsto, to je moje lično mišljenje“, rekla je Gilbert za časopis Tajms.

  Ranije tokom nedelje, istraživači sa Univerziteta Sautempton rekli su da su otkrili da virus ima „slabu zaštitu“, što znači da bi vakcina mogla lakše da se razvije.

  Velika Britanija predvodi u finansiranju vakcina, a prošlog meseca je u međunarodni fond ubacila 210 miliona funti – što je u tom trenutku bio najveći doprinos za vakcinu. Vlada je takođe saopštila da bi bila voljna da kupi milione doza, ukoliko se ispitivanja pokažu uspešnim.

  Međutim, uprkos optimizmu sa Oksforda, drugi proizvođači vakcina rekli su da bi moglo proći i godinu dana pre nego što vakcina bude spremna za distribuciju.

  Vakcina protiv Kovid-19 mogla bi biti spremna već u septembru, tvrdi profesorka sa Univerziteta Oksford Sara Gilbert.

   
   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Kako se piše – malopre ili malo pre?

  Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]