• Da li pse treba oblačiti tokom zime?

  Zima donosi hladnoću, sneg i niske temperature, a mnogi vlasnici pasa razmišljaju da li da svoje ljubimce obuku da bi ih zaštitili od hladnoće.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Da li pse treba oblačiti tokom zime?
  Foto: Unsplash

  Ova tema izaziva debatu među vlasnicima pasa, ali odgovor na pitanje da li su psima potrebne jakne zimi zavisi od nekoliko faktora.

  Vrsta i veličina psa

  Prvi faktor koji treba uzeti u obzir je vrsta i veličina psa.

  Manji psi i psi sa kratkom dlakom imaju tendenciju da budu osetljiviji na hladnoću i brže gube telesnu toplotu od većih pasa sa gustom dlakom.

  To znači da su manji psi i oni sa tanjom dlakom kandidati za nošenje jakni tokom zime kako bi se zagrejali.

  Aktivnost i vreme provedeno napolju

  Nivo aktivnosti vašeg psa i koliko vremena provodi na otvorenom takođe su važni faktori.

  Psi koji provode mnogo vremena napolju, posebno ako su aktivni i trče, možda imaju manje potrebe za jaknama. Međutim, ako planirate duge šetnje ili boravak na hladnoći, jakna vam može pružiti dodatnu zaštitu.

  Temperatura i uslovi

  Temperatura i uslovi u kojima živite takođe imaju ulogu. U veoma hladnoj i vlažnoj klimi, pas može brže izgubiti telesnu toplotu, što ga čini podložnijim hipotermiji.

  U takvim uslovima, nošenje jakne može biti korisno za održavanje toplote.

  Starost i zdravlje psa

  Starost i zdravlje vašeg psa mogu uticati na njegovu osetljivost na hladnoću.

  Stariji psi i psi sa određenim zdravstvenim problemima, poput artritisa, tokom zime mogu imati veću potrebu za toplinom i udobnošću, piše Index.hr.

  Prilagodljivost psa

  Konačno, treba uzeti u obzir prilagodljivost vašeg psa. Neki psi prirodnobolje podnose hladnoću i neće im trebati jakne, dok su drugima one neophodne.

  Odgovor na pitanje da li su psima potrebne jakne zimi nije jednostavan. Zavisi od mnogih faktora, uključujući veličinu, vrstu, aktivnost, temperaturu i uslove. Najbolje je pažljivo pratiti svog psa tokom hladnih meseci i prepoznati znake nelagodnosti ili hladnoće.

  Ako primetite da vaš pas drhti, vuče šape ili pokušava da se sakrije od hladnoće, razmislite o korišćenju jakne kako biste ga zaštitili i kako bi mu bilo udobno tokom zime. U svakom slučaju, dobrobit i udobnost vašeg ljubimca treba da budu prioritet.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

  Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

  Kako proslaviti trideseti rođendan

  Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

  Kako se piše – Milicin ili Miličin?

  U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]