U sezonama virusa i gripa jak imunitet nam je od ključnog značaja. Dobra stvar je sto se i priroda pobrinula da nam u ovom periodu omogući širok izbor namirnica koje nam u tome mogu pomoći.
Pored raznovrsne ishrane celokupna naša svakodnevnica utiče na imunitet.
Vikend iskoristite za boravak u prirodi. Redovna fizička aktivnost uz svež vazduh i boravak na otvorenom će nas učiniti spremnijim da se odbranimo od bakterija i virusa.
San od sedam do devet sati dnevno će sprečiti pad energije u toku dana i dati snagu našem organizmu.
Za kvalitetnu usvajanje vitamina koji su nam neophodni u ovom periodu trebalo bi poboljšati crevnu floru konzumiranjem probiotika. Jogurt sadrži milijarde probiotskih bakterija, pored jogurta, kiseli kupus, kefir, mladi sir takođe sadrže probiotike.
Namirnice bogate vitaminom C nam je najlakše u ovom periodu da uvrstimo u ishranu jer ih ima u izobilju, limun, grejp, mandarine, pored njih paprika je izuzetno bogata vitaminom C i trebalo bi je konzumirati svezu u salatama.
Borovnice i ostalo bobičasto voće je bogato antioksidansima, antocijanima i bogate su manganom i vlaknima. Odlična kombinacija za zdrav doručak je ovsena kasa sa jogurtom i borovnicama.
Zeleno lisnato povrće treba uvrstiti uz svaki glavni obrok, pored vitamina C, A, B, bogata je vlaknima, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom.
Đumbir će nam pomoći da nam se očiste disajni putevi i poboljšava probavu i pravo je vreme da krenemo sa toplim napicima i caj od djumbira je odlična ideja. U vruću vodu dodajte nekoliko kriški svežeg đumbira, ostavite 10min da odstoji i možete ga konzumirati.
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.