Podstiče metabolizam i dobar je borac protiv prehlade, bilo kao čaj ili kao začin u hrani, koren đumbira je jedan od najpopularnijih kućnih lekova. Ali đumbir nije pogodan za svakoga i kod određenih ljudi može da izazove probleme.
Međutim, trebalo bi biti na oprezu, jer previše đumbira može da ima opasne nuspojave. Gabriel Kaufman iz njemačkog Saveznog centra za ishranu kaže da bi određene grupe ljudi trebalo da izbegavaju đumbir.
„Ljutina njegovih eteričnih ulja može da prouzrokuje nelagodu“, rekla je.
Ako imate osetljiv želudac i patite od gorušice, izbegavajte đumbir.
„Osećaj da je nešto ljuto uvek znači osećati bol. Eterična ulja mogu da nadraže želudac pa on proizvodi više kiseline. Ljudi koji imaju problema sa želucem trebalo b zbog toga da biraju blaže supstance“, rekla je Kaufman.
Uopšteno, osobe sa osetljivom sluznicom trebalo bi da izbegavaju đumbir. Ljuti sastojci takođe mogu da prouzrokuju iritaciju i bol u usnoj duplji i grlu, prenosi Focus.de.
Ako i ne spadate u ovu grupu ljudi, svejedno ne bi trebalo previše da konzumirate đumbir.
„Ako ste prehlađeni, možete da stavite komadić u usta i sisate ga ili možete pažljivo da ga zagrizete. Ali nakon jednog minuta trebalo bi da ga ispljunete. To će biti dovoljno“, predlaže Kaufman.
Podstiče metabolizam i dobar je borac protiv prehlade, bilo kao čaj ili kao začin u hrani, koren đumbira je jedan od najpopularnijih kućnih lekova. Ali đumbir nije pogodan za svakoga i kod određenih ljudi može da izazove probleme.