Tačno vreme varenja zavisi od fizičkog zdravlja pojedinca, metabolizma, starosti, pa čak i pola, ali, generalno, neke namirnice će brzo proći kroz nas, dok će druge neko vreme lutati sistemom.
Hrana koja se brzo vari
Ako jedete brzo svarljivu hranu, možda ćete uočiti da jedete puno više nego što bi trebalo jer brzo nakon obroka osećate glad. Ova vrsta hrane daje vam brz porast energije, odnosno skok nivoa glukoze. Iako povećanje energije zvuči dobro, ako je telo preplavljeno glukozom i ne koristi je, ona se pretvara u salo.
Hrana koja se sporo vari
Sporo svarljiva hrana podiže nivo šećera u krvi znatno sporije dajući stabilniju i uravnoteženiju energiju. Ali ako jedete samo sporo svarljivu hranu, terate svoj sistem za varenje da radi maksimalno sve vreme i to može biti prilično naporno za telo.
Stručnjaci preporučuju da se u jednom obroku ne mešaju brzo i sporo svarljiva hrana i da se brzo svarljiva hrana ne jede odmah nakon sporo svarljive jer varenje još nije završeno i time ćete samo dodatno opteretiti želudac.
Voda se odmah vari, dok će voćnim i povrćnim sokovima biti potrebno 15 do 20 minuta. Sirovo povrće vari se 30 do 40 minuta, a kuvano 40 minuta. Ribi je za varenje potrebno 45 do 60 minuta, salati s uljem sat vremena, a skrobnom povrću, poput krompira, sat i po do dva. Dva sata vare se i žitarice i mlečni proizvodi, a orašasti plodovi svariće se za tri sata.
Što se mesa tiče, piletina se najbrže vari, u roku od sat i po do dva, govedina tri sata, jagnjetina četiri sata, a svinjetina čak pet sati.
Obroci koje jedete za doručak i večeru trebalo bi da budu jednostavniji i po mogućnosti od namirnica koje se brzo vare kako biste dobili energiju ubrzo nakon doručka i pustili želudac da se odmori noću.
Tačno vreme varenja zavisi od fizičkog zdravlja pojedinca, metabolizma, starosti, pa čak i pola, ali, generalno, neke namirnice će brzo proći kroz nas, dok će druge neko vreme lutati sistemom.