• Fejsbuk počinje da obaveštava korisnike čiji su podaci možda kompromitovani

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Kompanija Fejsbuk je saopštila da će u ponedeljak početi da obaveštava korisnike čiji su podaci možda kompromitovani u nedavnom skandalu s kršenjem privatnosti od firme Kembridž analitika.

  Svih 2,2 milijarde korisnika Fejsbuka dobiće obaveštenje pod nazivom „Zaštita vaših informacija“ putem kojeg će moći da vide koje aplikacije koriste i koju vrstu informacija su odabrali da podele s tim aplikacijama. Ako žele, mogu pojedinačno da obrišu te aplikacije ili da potpuno blokiraju pristup treće strane svojim aplikacijama.
   
  Takođe, 87 miliona korisnika čiji su podaci možda dospeli do Kembridž analitike dobiće detaljniju poruku o tome. Fejsbuk navodi da je većina pogođenih korisnika u SAD, više od 70 miliona, ali ih po milion ima i u Velikoj Britaniji, Indoneziji i na Filipinima. Fejsbuk je još u fazi kontrole štete posle optužbi da je britanska kompanija Kembridž analitika koristila lične podatke miliona korisnika, nepošteno prikupljene putem Fejsbuka, da bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi na predsedničkim izborima u SAD 2016. godine.
   
  Skandal je otkriven pošto je nekadašnji radnik Kembridž analitike Kristofer Vajli izjavio da su podaci više od 50 miliona korisnika Fejsbuka kompromitovani putem jednog kviza kojim su prikupljani podaci korisnika i njihovih prijatelja na toj društvenoj mreži.
   
  Fejsbuk aplikacija nazvana „Ovo je tvoj digitalni život“ bila je kviz o ličnosti koji je stvorio naučni istraživač Aleksander Kogan, a na pitanja u kvizu odgovorilo je 270.000 ljudi. Aplikacija međutim nije prikupljala podatke samo od učesnika tog kviza već, zahvaljujući slabim ograničenjima na Fejsbuku, i podatke od njihovih prijatelja, uključujući detalje koje oni nisu nameravali da dele javno.
   
  Fejsbuk je u međuvremenu ograničio količinu podataka kojima aplikacije mogu da pristupe, ali za ovaj slučaj to je bilo prekasno.
   
  Osnivač i direktor Fejsbuka Mark Zakerberg rekao je da se do broja od 87 miliona korisnika došlo računanjem maksimalnog broja prijatelja koje su korisnici učesnici kviza mogli da imaju u vreme dok je Koganova aplikacija prikupljala podatke. Fejsbuk nije u stanju da utvrdi tačan broj ljudi koji su možda bili pogođeni na taj način. Kembridž analitika je u sredu saopštila da je dobila podatke samo 30 miliona ljudi.

  Kompanija Fejsbuk je saopštila da će u ponedeljak početi da obaveštava korisnike čiji su podaci možda kompromitovani u nedavnom skandalu s kršenjem privatnosti od firme Kembridž analitika.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Kako da zaštitite dom od provalnika?

  Bezbednost doma predstavlja osnovnu brigu svakog vlasnika, a zaštita od provalnika ključni je aspekt očuvanja sigurnosti. Sa stalnim porastom broja provala, važno je preduzeti proaktivne korake […]

  Koja je obavezna auto oprema za zimu?

  Zimski meseci donose izazove na putevima, postavljajući dodatne zahteve vozačima kako bi održali svoju bezbednost, ali i bezbednost drugih na putu. Vožnja automobila zimi zahteva posebnu opremu i […]