Dok je više od 800 miliona ljudi u svetu gladno, preko 670 miliona odraslih i 120 miliona dece uzrasta od 5 do 19 godina je gojazno, a trećina hrane koja se proizvede širom sveta izgubi se ili uzaludno potroši, pa su troškovi bačene hrane oko 2,6 triliona dolara godišnje, objavljeno je na sajtu Zavoda za javno zdravlje Pančevo povodom obeležavanja 16. oktobra, Svetskog dana hrane.
Ove godine, Svetski dan hrane obeležava se pod sloganom: „Pravilna ishrana – dostupna i pristupačna svima. Za svet bez gladi“ sa fokusom na smanjenje broja gladnih u svetu.
Prema najnovijem izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) više od 815 miliona ljudi pati od hronične pothranjenosti uporedo, većina svetske populacije živi u zemljama u kojima prekomerna uhranjenost i gojaznost ubija više ljudi nego glad.
Dramatičan zaokret u načinu ishrane, do kog je došlo tokom proteklih decenija, prouzrokovao je da u ishrani savremenog čoveka dominiraju šećeri, masnoće, industrijski proizvedena hrana, meso i proizvodi od mesa, polugotovi i gotovi obroci. Sve češće najmanje jedan obrok tokom dana jedemo van kuće, a hranu pripremamo uglavnom samo tokom vikenda, stoga ne čudi što prekomerna uhranjenost i gojaznost uzimaju danak, pa 3,4 miliona ljudi svake godine umre zbog prevelike težine i gojaznosti, navodi se na sajtu Zavoda.
Povišen krvni pritisak, povišene vrednosti masnoća u krvi, šećerna bolest, uz gojaznost samo su neki od velikog broja poremećaja zdravlja u čijoj osnovi je nepravilna ishrana, a broj je, nažalost, poslednjih decenija u stalnom porastu. Pravilna ishrana je izuzetno važna, navodi se na sajtu Zavoda, jer obezbeđuje telu sve potrebne hranljive i zaštitne materije za optimalan rad svih ćelija i tkiva, kao i dobru zaštitu od infekcija.
Dok je više od 800 miliona ljudi u svetu gladno, preko 670 miliona odraslih i 120 miliona dece uzrasta od 5 do 19 godina je gojazno, a trećina hrane koja se proizvede širom sveta izgubi se ili uzaludno potroši, pa su troškovi bačene hrane oko 2,6 triliona dolara godišnje, objavljeno je na sajtu Zavoda za javno zdravlje Pančevo povodom obeležavanja 16. oktobra, Svetskog dana hrane.