Hrana normalnog izgleda može da zavara, čuvajte se salmonele – otkriveno da izaziva i sepsu
Salmonela je jedna od najčešćih bakterija koja napada telo, obično ljudski digestivni trakt, a javlja se tokom toplijih dana. Takođe, u javnosti se pojavila i informacija da su određeni proizvodi kompanije Kinder povučeni sa tržišta jer se u njima nalazila salmonela.
Salmonela je bolest koja se javlja u razvijenim zemljama. Najčešći način infekcije kod ljudi je konzumiranje nekuvane hrane ili vode kontaminirane salmonelom. Najrizičnije takve namirnice su jaja (sirova), punjeno meso kao i sirova živina, riba, plodovi mora, sirovo mleko i mlečni proizvodi, kolači, sladoled…
Takođe rizična hrana može biti bilo koja druga hrana ako se sa njom ne rukuje higijenski ili je neadekvatno ili nedovoljno termički obrađena. Zaražena hrana često nema neobičan izgled ili miris.
Među najopasnijim namirnicama su sirova jaja kada je u pitanju salmonela. Naime, treba izbegavati sve što se pravi od sirovih jaja. Jedini siguran način upotrebe jaja tokom toplijih meseci je kuvanje ili pečenje, savetuju stručnjaci.
Prvi simptomi
Salmoneloza se može javiti 12 do 72 sata nakon infekcije bakterijom i nemaju sve simptome. Prvi simptomi su dijareja, groznica, povraćanje i grčevi u stomaku.
Simptomi trovanja traju između četiri i sedam dana, a obično pacijentima nije potrebna hospitalizacija. Jedino što može biti opasno je ako dođe do dehidracije, zbog čega se pacijentu preporučuje da često pije tečnost. Međutim, ako se simptomi ne spreče na vreme, može doći do salmonelozne sepse, koja je najteži oblik bolesti koji može da se završi smrću, upozoravaju stručnjaci.
Ko je u opasnosti
Salmonela je bakterija koja se može dobiti trovanjem hranom. Ime je dobio po američkom naučniku dr Salmonu. Infekcija izazvana salmonelom naziva se salmoneloza i od nje može da se razboli svako, a posebno ljudi koji se bore sa opakom bolešću. Infekciju mogu preneti zaražene osobe ili nosioci, a rizična područja su porodilišta i domovi za stare.
Kako se širi
Salmonela se obično širi u kontaminiranoj hrani koja nije pravilno pripremljena pre obroka. Bakterije žive u domaćim životinjama, a najčešće se mogu naći u jajima ili jedući nedovoljno kuvano ili prženo meso.
Da biste bili sigurni da ste ubili sve bakterije, obavezno dobro skuvajte meso. Takođe, voće, povrće, treba dobro oprati pre jela ili skladištenja. Salmonela ima veze i sa higijenom, pa ako ne operete ruke posle toaleta i ne odnesete je na pripremu hrane, možete dobiti i ovu bakteriju.
Izbegavajte podgrevanje hrane, a ako već podgrevate hranu, uverite se da je temperatura zagrevanja dovoljno visoka. Nakon kontakta sa kućnim ljubimcima oboje.
Salmonela je jedna od najčešćih bakterija koja napada telo, obično ljudski digestivni trakt, a javlja se tokom toplijih dana. Takođe, u javnosti se pojavila i informacija da su određeni proizvodi kompanije Kinder povučeni sa tržišta jer se u njima nalazila salmonela.