Konzumiranje kafe ima brojne prednosti. Osim što je korisna za jetru, novo istraživanje je pokazalo da može i da produži život.
Istraživači sa korejskog Čung-Ang Univerziteta, u saradnji sa tamošnjim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti, sproveli su istraživanje koje je objavljeno u poslednjem izdanju časopisa „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics“.
Gledali su posebno svoju populaciju, a cilj istraživanja bilo je bolje razumevanje povezanosti konzumiranja kafe, njene zdravstvene prednosti i uticaja na smrtnost. U studiji je učestvovalo 110.920 ljudi starijih od 40 godina koji nisu imali dijagnoze dijabetesa, karcinoma ili kadriovaskularnih bolesti.
Istraživači su pratili dnevni unos kafe učesnika i njihovu smrtnost u proseku devet godina. Rezultati studije ukazali su na to da je rizik od ranije smrti pao za 21 odsto kod učesnika koji su pili više od tri šoljice kafe dnevno, piše Eat This Not That.
„Kafa je značajno povezana sa smanjanjem pojave karidovaskularnih bolesti. Jedna šoljica dnevno povezana je sa smanjenjem broja smrti povezanih sa bolestima srca za 42 odsto”, stoji u zaključku studije.
Istraživači su dodali i da su prednosti jednake i kada je u pitanju instant kafa, pa čak i ako je pijete sa mlekom i šećerom.
Konzumiranje kafe ima brojne prednosti. Osim što je korisna za jetru, novo istraživanje je pokazalo da može i da produži život.