• Izvor kalijuma, štiti telo od upalnih procesa, smanjuje holesterol – povrće koje čuva organizam

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Mladi luk je veoma hranljiv i bogat vitaminima i mineralima, koji pomažu u prevenciji mnogobrojnih bolesti. On je idealno prolećno povrće, koje je dobar izvor vitamina A, K i C, dok od minerala sadrži dosta fosfora, kalijuma i kalcijuma.

    Zbog svojih antibakterijskih svojstava štiti telo od pojave upalnih procesa, a velike količine sumpora u njemu pojačavaju apetit i poboljšavaju varenje hrane.

    1. Čuva srce

    Mladi luk je pun antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije u tkivima. On takođe sadrži i dosta vitamina C, koji pomaže da krvni pritisak ostane u granicama normale i tako štiti od pojave srčanih oboljenja.

    2. Štiti vid

    Velika količina karotenoida u ovoj namirnici čuva vid i zdravlje očiju, dok prirodne obloge napravljene od mladog luka smiruju nadraženost i upale oka. Vitamin A u njemu, osim što štiti od upale očiju, smanjuje i rizik od pojave bolesti mrežnjače, kao što je degeneracija makule.

    3. Jača kosti i imunitet

    Vitamini C i K u mladom luku štite i jačaju kosti. Oni poboljšavaju proizvodnju kolagena i čuvaju gustinu u kostima. Samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1,6 mikrograma vitamina C, što je 22 odsto preporučene dnevne doze ovih vitamina koji poboljšavaju zdravlje kostiju. Mladi luk dobar je izvor fitohemikalija, posebno jedinjenja flavonoida, kao što su kvercetin i antocijani, pokazale su mnogobrojne studije. Ova fitohemijska jedinjenja su prirodne hemikalije koje sadrže mnoge biljke, a koje mogu da poboljšaju imunitet.

    4. Smanjuje holesterol

    Mladi luk ima veliki broj supstanci koje snižavaju loš holesterol u krvi. NJegov zeleni deo veoma je zdrav i, pored toga što pomaže da se smanji holesterol, dobar je i za vraćanje povišenog šećera u normalu.

    5. Dobar i za kožu

    Mladi luk pomaže organizmu da proizvodi veće količine kolagena i da ga obnavlja. Kolagen je neophodan da koža ostane lepa, pa ćete joj jedenjem luka pomoći da bude zdrava i mladolika.

    Mladi luk je veoma hranljiv i bogat vitaminima i mineralima, koji pomažu u prevenciji mnogobrojnih bolesti. On je idealno prolećno povrće, koje je dobar izvor vitamina A, K i C, dok od minerala sadrži dosta fosfora, kalijuma i kalcijuma.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Kako prepoznati da li je med pravi?

    Pravi med je jedan od najzdravijih prirodnih proizvoda, poznat po brojnim zdravstvenim koristima, od jačanja imuniteta do poboljšanja kvaliteta sna. Međutim, tržište je preplavljeno različitim […]

    Naučnici otkrili koje su najpametnije rase pasa

    U životinjskom carstvu, veliki mozak je generalno povezan sa većom inteligencijom. Nova studija naučnika iz Francuske, međutim, pokazuje da to zapravo nije tačno kada su psi u […]