• Kako dolazi do trovanja hrane stafilokokom

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Staphylococcus aureus je bakterija koja se kod čoveka nalazi najčešće na koži i sluzokoži nosa. Ova bakterija u određenim okolnostima može izazvati bolest.

     

    Između ostalog, Staphylococcus aureus stvara toksine koji mogu dovesti do trovanja hranom. Kontaminacija hrane stafilokokom i toksinima nastaje tokom skladištenja, prerade, pripreme ili distribucije. Najčešće se dešava preko ruku osoba koje pripremaju hranu i preko pribora za pripremu hrane, kao što su noževi, daske za sečenje mesa, posude u kojoj se hrana čuva, piše na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

     

    Uslovi koji pogoduju nastanku trovanja hranom stafilokoknim toksinom su:

     

    – neadekvatno čuvanje hrane posle pripreme

    – priprema hrane mnogo pre konzumiranja

    – loša lična higijena

    – nedovoljno kuvana ili zagrejana hrana

    – prolongirano zagrevanje na grejnim pločama kod serviranja hrane.

     

    Postoje sporadična trovanja hranom koja nastaju u kućnim prilikama i stafilokokna trovanja u vidu epidemija. Epidemije se najčešće dešavaju leti kada su visoke temperature i hrana se ne čuva na odgovarajući način. Najpogodnija hrana za umnožavanje stafilokoknog enterotoksina je mleveno meso, pudinzi, sladoled, sendviči.

    Trovanje hranom uzrokovano stafilokoknim toksinima karakteriše kratak inkubacijski period (do 8 sati), snažna mučnina, povraćanje i proliv. Bolest je je uglavnom blaga, a oporavak nastupa kroz 1 do 3 dana. Lečenje se sastoji u nadoknadi tečnosti, lekovima protiv grčeva u stomaku i mirovanju.

    Preventiva:

    – osobe koje rukuju hranom pri pripremanju i distribuciji hrane (kuvari, konobari) moraju se pridržavati opštih higijenskih mera radi sprečavanja kontaminacije hrane

    – detaljno pranje ruku, posebno ispod i oko noktiju, sapunom i tekućom vodom pre započinjanja rada sa hranom

    – ne pripremati hranu ukoliko imate ranice ili infekcije kože na rukama

    – radne površine i pribor za pripremu hrane održavajte čistim

    – ukoliko se hrana neće potrošiti za vreme od dva sata od pripreme, čuvajte je na temperaturi iznad 60˚C ili ispod 5˚C.

     

     

    Staphylococcus aureus je bakterija koja se kod čoveka nalazi najčešće na koži i sluzokoži nosa. Ova bakterija u određenim okolnostima može izazvati bolest.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Kako prepoznati da li je med pravi?

    Pravi med je jedan od najzdravijih prirodnih proizvoda, poznat po brojnim zdravstvenim koristima, od jačanja imuniteta do poboljšanja kvaliteta sna. Međutim, tržište je preplavljeno različitim […]

    Naučnici otkrili koje su najpametnije rase pasa

    U životinjskom carstvu, veliki mozak je generalno povezan sa većom inteligencijom. Nova studija naučnika iz Francuske, međutim, pokazuje da to zapravo nije tačno kada su psi u […]