Staphylococcus aureus je bakterija koja se kod čoveka nalazi najčešće na koži i sluzokoži nosa. Ova bakterija u određenim okolnostima može izazvati bolest.
Između ostalog, Staphylococcus aureus stvara toksine koji mogu dovesti do trovanja hranom. Kontaminacija hrane stafilokokom i toksinima nastaje tokom skladištenja, prerade, pripreme ili distribucije. Najčešće se dešava preko ruku osoba koje pripremaju hranu i preko pribora za pripremu hrane, kao što su noževi, daske za sečenje mesa, posude u kojoj se hrana čuva, piše na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.
Uslovi koji pogoduju nastanku trovanja hranom stafilokoknim toksinom su:
– neadekvatno čuvanje hrane posle pripreme
– priprema hrane mnogo pre konzumiranja
– loša lična higijena
– nedovoljno kuvana ili zagrejana hrana
– prolongirano zagrevanje na grejnim pločama kod serviranja hrane.
Postoje sporadična trovanja hranom koja nastaju u kućnim prilikama i stafilokokna trovanja u vidu epidemija. Epidemije se najčešće dešavaju leti kada su visoke temperature i hrana se ne čuva na odgovarajući način. Najpogodnija hrana za umnožavanje stafilokoknog enterotoksina je mleveno meso, pudinzi, sladoled, sendviči.
Trovanje hranom uzrokovano stafilokoknim toksinima karakteriše kratak inkubacijski period (do 8 sati), snažna mučnina, povraćanje i proliv. Bolest je je uglavnom blaga, a oporavak nastupa kroz 1 do 3 dana. Lečenje se sastoji u nadoknadi tečnosti, lekovima protiv grčeva u stomaku i mirovanju.
Preventiva:
– osobe koje rukuju hranom pri pripremanju i distribuciji hrane (kuvari, konobari) moraju se pridržavati opštih higijenskih mera radi sprečavanja kontaminacije hrane
– detaljno pranje ruku, posebno ispod i oko noktiju, sapunom i tekućom vodom pre započinjanja rada sa hranom
– ne pripremati hranu ukoliko imate ranice ili infekcije kože na rukama
– radne površine i pribor za pripremu hrane održavajte čistim
– ukoliko se hrana neće potrošiti za vreme od dva sata od pripreme, čuvajte je na temperaturi iznad 60˚C ili ispod 5˚C.
Staphylococcus aureus je bakterija koja se kod čoveka nalazi najčešće na koži i sluzokoži nosa. Ova bakterija u određenim okolnostima može izazvati bolest.