Božić je jedan od najvažnijih praznika ljudi sa naših prostora koji okuplja porodicu, prijatelje i rodbinu. Kako smo poznati po tome što svaki važan praznik obogatimo sa posebno pripremljenom prazničnom trpezom, ni Božić nije izuzetak!
Posebno pripremljena trpeza podjednako je važna kao i poštovanje svih običaja ovog praznika, pa se sa njenim pripremanjem počinje i nekoliko dana unapred.
U nastavku teksta pročitajte kako izgleda tradicionalna božićna trpeza i koja je to jela krase.
1. Božićna česnica – najvažniji deo božićne trpeze
Za Božić se obavezno pravi božićna česnica, koja se tradicionalno lomi za Badnje veče ili Božićno jutro u zavisnosti od toga koji kraj je u pitanju. Dok su se nekada u nju stavljali laneno seme, pasulj, ljuska jajeta i novčić, danas se u česnici može naći samo novčić ili zlatnik koji ima posebnu simboliku.
Božićnu česnicu tradicionalno lome domaćin i položajnik – prva osoba van porodice koja je ušla u dom, a zatim njene komade dele svim prisutnim za stolom. Ovo je posebno zanimljiv običaj, zato što se veruje da će onaj u čijem se parčetu česnice nađe novčić, imati veoma uspešnu godinu, punu sreće, para, ljubavi.
Česnica se najčešće pravi od belog brašna, a pored njega vam za pripremu treba svega nekoliko sastojaka – kvasac, mleko, jaje, ulje i so, a u pojedinim krajevima zemlje za Božić se pravi posna česnica.
Dakle, česnica je jednostavna za pravljenje, a njeno značenje je neprocenjivo!
2. Gibanica – tradicionalna srpska pita
Gibanica, kao tradicionalna srpska pita, mora se naći i na božićnoj trpezi. Kako se tradicionalna verzija ove pite pravi sa sirom, upravo je gibanica sa sirom ono što najčešće krasi prazničnu trpezu. Ona se takođe pravi od svega nekoliko sastojaka – kora za pitu, sitnjenog sira i jaja.
Umesto gibanice na trpezi veoma često možemo pronaći i pitu sa mesom ili proju, a na onim najbogatijim i sve vrste ovih pita zajedno.
3. Ruska salata – počasni član svih srpskih gozbi
Iako se ruska salata pravi i za druge povode, ona je nešto što ne sme izostati ni sa božićne trpeze. Obično se služi kao predjelo uz sir, kajmak, pitu, suhomesnate proizvode i česnicu. Glavni sastojci ove salate su grašak, krompir, kiseli krastavčići, majonez, šargarepa i šunka.
Takođe, pored nje prave se i druge salate kako bi trpeza bila što raskošnija i bogatija. To su mimoza salata, koja se pravi od šunke, sira, jaja, krompira i majoneza.
Na trpezi se mogu naći i klasične salate poput šopske, srpske i kupus salate, a ponekad na trpezi možemo videti i slani rolat. Kako je period zimnica, veoma često se uz predjelo iznosi i turšija i kiseli kupus posut alevom paprikom.
4. Božićno pečenje i sarme kao glavno jelo
Posle predjela obično se iznosi domaća supa ili čorba, ili nešto drugo “na kašiku”, a zatim na red dolazi glavno jelo!
Već znate šta je to, zar ne? I jedva čekate da ponovo uživate u ovim bogatim ukusima?
Pečenje je tradicionalno glavno jelo koje se služi za ovaj praznik i označava kraj božićnog posta. Po običaju služi se praseće pečenje, međutim, danas veoma često na trpezi možemo videti i jagnjeće pečenje.
Pored pečenja kao glavno jelo se služe i sarme – jelo od kiselog kupusa, pirinča i mlevenog mesa, po kojoj je naša zemlja prepoznatljiva. Osim kupusa, filom se mogu napuniti i paprike, tikvice ili zelje.
5. Dezert – različiti kolači i torte
Kako ovaj bogati ručak ne bi bio potpun bez nečeg slatkog, za sam kraj smo ostavili dezert! Omiljena torta koja često, da ne kažemo skoro uvek, nađe svoj put do božićne trpeze, je reforma!
Reform torta važi za starinsku tortu, jednu od najstarijih na našim prostorima i pravi se od kora, oraha i čokolade. Naravno uvek treba poslužiti nešto slatko i onima koji nisu ljubitelji čokolade, te nije na odmet da za Božić napravite dve torte – čokoladnu i voćnu, kako bi se svako od gostiju zasladio.
Takođe, tu su i sitni kolači koji su uvek dobra ideja za slatko posluženje, a naš savet je da pri kupovini sitnih kolača odaberete više različitih vrsta kako bi ih gosti degustirali i pronašli svoj omiljeni kolač.
Kako je Božić jedan od, ako ne i najvažniji praznik, za božićni ručak se vredi potruditi. Ukoliko trpezu ili bar njen deo spremate dan pred Božić, prilikom serviranja vodite računa da bude ugrejana.
Nadamo se da vam je ovaj teskt bio koristan i da smo vas uputili od prvog do poslednjeg zalogaja šta je potrebno da se nađe na božićnoj trpezi ove godine.
Božić je jedan od najvažnijih praznika ljudi sa naših prostora koji okuplja porodicu, prijatelje i rodbinu. Kako smo poznati po tome što svaki važan praznik obogatimo sa posebno pripremljenom prazničnom trpezom, ni Božić nije izuzetak!