Kako se piše – „boranija“ ili „buranija“?
Boranija je zeleni mlad pasulj i zato se figurativno koristi za nešto što je sitno, nevažno, zeleno, neiskusno. Narodni naziv buranija otkriva priču o nastanku ove reči – o ženi po imenu Buran.
Buran je bila druga supruga kalifa Al Mamuna (786 – 833), potomka dinastije Abasidi koja je vladala u Bagdadu. Ostao je poznat kao pokrovitelj kulturnog uspona u muslimanskom svetu. Njegova žena Burani ostala je, pak, upamćena po jelu koje se tada spremalo od plavog patlidžana. Arapski trgovci otkrili su ovo povrće tokom svojih putovanja po Indiji, probali jela od njega i poneli seme sa sobom.
Ukusni recepti su u Bagdadu bili na ceni, a legenda kaže da je Burani do tada nepoznato jelo od patlidžana sa belim lukom i jogurtom naručila na svom venčanju pa je njoj u čast i počelo da se naziva burani. Ovo jelo se tokom vremena pravilo na razne načine. Recimo, u vreme vladavine sultana Mehmeda Osvajača borani je spanać pržen sa pirinčem, služen uz kiselo mleko.
Ta imenica preuzeta je iz turskog jezika, u kojem ona glasi borani i burani.
U srpskom je, međutim, pravilan samo oblik sa o i piše se boranija.