Banatska česnica je nešto drugačija od one koja se priprema širom Srbije. Iako je uobičajeno da česnica bude zapravo nešto poput slavskog kolača, Sose ovaj kolač koji nosi posebnu i značajnu simboliku, ne pripremaju tako. Doduše, u mnogim banatskim kućama domaćice pripremaju i božićni kolač u formi onog kakav prave za krsnu slavu, a česnica je nešto sasvim drugo.
Sastojci
- 750g kora za baklavu
- 200g suvog grožđa
- 200g suvih smokvi
- 150g mlevenih oraha
- 150g seckanih oraha
- 2dl ulja
SIRUP:
- 800g šećera
- 7dl vode
- 1 dinar
Prvo skuvati sirup od šećera i vode i ostaviti ga da se ohladi.
Kore ređati u podmazan pleh, svaku prskati uljem, a na svaku drugu naneti po malo suvog grožđa, suvih smokvi, mlevenih i seckanih oraha.
Dinar ubaciti negde u sredini.
Odgore završiti sa dve kore, pa iseći česnicu na kocke i peći je na 180C oko 1 sat. Pečenu preliti pripremljenim sirupom.
Donosimo vam recept za tradicionalnu božićnu česnicu kako su je nekada pravile naše bake.