• Kako se u Banatu pravi česnica

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Banatska česnica je nešto drugačija od one koja se priprema širom Srbije. Iako je uobičajeno da česnica bude zapravo nešto poput slavskog kolača, Sose ovaj kolač koji nosi posebnu i značajnu simboliku, ne pripremaju tako. Doduše, u mnogim banatskim kućama domaćice pripremaju i božićni kolač u formi onog kakav prave za krsnu slavu, a česnica je nešto sasvim drugo.

     

    Sastojci

    • 750g kora za baklavu
    • 200g suvog grožđa
    • 200g suvih smokvi
    • 150g mlevenih oraha
    • 150g seckanih oraha
    • 2dl ulja

    SIRUP:

    • 800g šećera
    • 7dl vode
    • 1 dinar
    Prvo skuvati sirup od šećera i vode i ostaviti ga da se ohladi.
     
    Kore ređati u podmazan pleh, svaku prskati uljem, a na svaku drugu naneti po malo suvog grožđa, suvih smokvi, mlevenih i seckanih oraha.
     
    Dinar ubaciti negde u sredini.
     
    Odgore završiti sa dve kore, pa iseći česnicu na kocke i peći je na 180C oko 1 sat. Pečenu preliti pripremljenim sirupom.
     
     
     
     

     

    Donosimo vam recept za tradicionalnu božićnu česnicu kako su je nekada pravile naše bake.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Naučnici otkrili koje su najpametnije rase pasa

    U životinjskom carstvu, veliki mozak je generalno povezan sa većom inteligencijom. Nova studija naučnika iz Francuske, međutim, pokazuje da to zapravo nije tačno kada su psi u […]

    Kako je nastala legendarna pesma „Bohemian Rhapsody“

    Postoji više “istinitih” priča o nastanku čuvene pesme grupe Queen. Neki kažu da je Fredi Merkjuri napisao “Bohemian Rhapsody” u svojoj kući u Londonu, dok je, prema Brajanu Meju, […]