• Kako se u Banatu pravi česnica

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Banatska česnica je nešto drugačija od one koja se priprema širom Srbije. Iako je uobičajeno da česnica bude zapravo nešto poput slavskog kolača, Sose ovaj kolač koji nosi posebnu i značajnu simboliku, ne pripremaju tako. Doduše, u mnogim banatskim kućama domaćice pripremaju i božićni kolač u formi onog kakav prave za krsnu slavu, a česnica je nešto sasvim drugo.

     

    Sastojci

    • 750g kora za baklavu
    • 200g suvog grožđa
    • 200g suvih smokvi
    • 150g mlevenih oraha
    • 150g seckanih oraha
    • 2dl ulja

    SIRUP:

    • 800g šećera
    • 7dl vode
    • 1 dinar
    Prvo skuvati sirup od šećera i vode i ostaviti ga da se ohladi.
     
    Kore ređati u podmazan pleh, svaku prskati uljem, a na svaku drugu naneti po malo suvog grožđa, suvih smokvi, mlevenih i seckanih oraha.
     
    Dinar ubaciti negde u sredini.
     
    Odgore završiti sa dve kore, pa iseći česnicu na kocke i peći je na 180C oko 1 sat. Pečenu preliti pripremljenim sirupom.
     
     
     
     

     

    Donosimo vam recept za tradicionalnu božićnu česnicu kako su je nekada pravile naše bake.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Koliko često treba menjati sunđer za pranje sudova?

    Sunđer za pranje sudova koristimo svakog dana, često i više puta – naročito ako nemamo mašinu za sudove. Ali, da li je taj svakodnevni kuhinjski rekvizit zaista bezbedan za zdravlje? Prema […]

    Novih 245 generičkih lekova na listi RFZO

    Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) usvojio je novu listu lekova na koju je stavljeno čak 245 novih generičkih lekova, odnosno zamena za lekove koji se već izdaju o trošku RFZO, ali […]