Vasina torta omiljena je poslastica generacija sladokusaca u regionu koja već decenijama uveličava proslave u domovima širom Balkana. Ali da li ste se ikada zapitali – ko je bio taj Vasa?
Kulinari kažu da najstariji recept za ovu tortu potiče iz 1908. godine i to iz Paraćina, piše Istorijski zabavnik.
Po priči, tamo je živeo izvesni Vasa Čokrljan i upravo on je glavni akter naše priče. Njegova supruga Jelena bila je nežnog zdravlja i, kada je zatrudnela, lokalni lekar saopštio je porodici da porođaj može ugroziti i njen i detetov život.
Ipak, Vasa nije očajavao. Počeo je da za suprugu traži najbolje moguće lekare, a put ih je odveo čak do Beča. Na kraju, njegova ljubav i pažnja se isplatila – Jelena je uz negu bečkih lekara na svet donela zdravo dete, a i ona se ubrzo oporavila.
U čast požrtvovanog Vase, njegova tašta – Jelenina majka, napravila je tortu nazvavši je po zetu. I ona je to ostala sve do današnjih dana – Vasina torta.
Evo i recepta za ovo veličanstvenu poslasticu:
Vasina torta
Kora:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika mlevenih oraha
2 kašika brašna
Fil:
300 g mlevenih oraha
oko 50 ml vrelog mleka
150 g šećera u prahu
1 kora i sok od pomorandže
5 štangli crne čokolade
200 g putera
4 žumanca
4 kašike šećera
Pena od belanaca:
15 kašika šećera
1 šolja vode
4 belanca
Priprema
Kora: Mikserom umutiti belanca pa pred kraj postepeno dodavati jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenje dok se ne formira čvrst sneg koji kada okrenete šerpu neće ispasti iz nje. Dodati žumanca, jedno po jedno, sjediniti ih, a zatim dodati brašno i orahe, pa i njih lagano ručno izmešati vodeći računa da šne što manje splasne. Obložiti kalup za tortu prečnika 26cm papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta. Ostaviti da se kora ohladi a zatim na nju naneti sok od jedne pomorandže.
Fil: Orahe napariti sa malo vrelog mleka (oko 50 ml), pošećeriti prah šećerom po ukusu (150 g), a zatim dodati puter i sve dobro sjediniti. Dodati 5 štangli rastopljene čokolade i rendanu koru pomorandže. Posebno penasto umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera, pa ih izmešati sa smesom od oraha.
Ovim filom filovati koru, a preko njega treba staviti penu od belanaca koji se pravi na sledeći način: ukuvati (ušpinovati) 15 kašika šećera sa šoljom vode, a zatim postepeno dodavati u prethodno umućen šne od 4 belanaca, uz neprekidno mešanje dok se masa ne ohladi.
Vasina torta omiljena je poslastica generacija sladokusaca u regionu koja već decenijama uveličava proslave u domovima širom Balkana. Ali da li ste se ikada zapitali – ko je bio taj Vasa?