• Koja je razlika između „najbolje upotrebiti do“ i „upotrebljivo do“?

    Rasipanje hrane je jedan od najvećih problema sa kojima se svet danas suočava, ali dobra stvar je što svako od nas može pomoći u rešavanju ovog problema.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Koja je razlika između „najbolje upotrebiti do“ i „upotrebljivo do“?
    Foto: Pixabay

    Evo nekoliko saveta o tome kako da sprečite i smanjite rasipanje hrane, pri čemu je ključ planiranje kupovine i poznavanje oznaka na etiketama na hrani, posebno razlikovanje značenja „najbolje upotrbiti do” i „upotrebljivo do”.

    Čitanje roka trajanja, zajedno sa pravilnim skladištenjem hrane, može smanjiti količinu otpada hrane. Šta je tačno datum isteka?

    Rok upotrebe hrane je period tokom kojeg je hrana bezbedna za upotrebu, ali samo ako su ispunjeni uslovi pravilnog transporta, skladištenja i upotrebe. Zbog toga je važno razlikovati kada je rok trajanja na namirnici naznačen kao datum minimalne trajnosti „najbolje upotrebiti do” ili kao „upotrebljivo do”.

    Datum minimalne trajnosti („najbolje upotrebiti do” ili „najbolje do kraja”) predstavlja period tokom kojeg se može očekivati da će hrana zadržati svoja optimalna organoleptička svojstva; originalan izgled, ukus i tekstura.

    Nakon isteka minimalnog roka trajanja postoji mogućnost da se neka od ovih svojstava promene, ali će hrana biti bezbedna za konzumaciju neko vreme, pod uslovom da je pakovanje neotvoreno i neoštećeno i da je hrana uskladištena u skladu sa uputstva na pakovanju. To se najčešće odnosi na čajeve, kafu, testenine, začine, kekse i sokove.

    Za kvarljivu hranu, kao što su sveže meso, sveža riba i sveže mleko, koristi se oznaka „upotrebljivo do”. Ova oznaka označava datum do kojeg je hrana bezbedna za konzumiranje i može se konzumirati samo do tog datuma.

    „Upotrebljivo do“ podrazumeva, na primer, fabrički upakovano sveže meso, svežu ribu, sveže testenine, sveže mleko, meke i sveže sireve, pripremljene (oprane i isečene) salate od povrća i voća, sendviče, sveže paštete i sosove. Nakon isteka roka trajanja, ova hrana se smatra nebezbednom i štetnom po zdravlje i ne treba je konzumirati.

    Oznaka datuma je data kao dan, mesec i godina, u zavisnosti od očekivanog roka trajanja. Za rok trajanja kraći od tri meseca navode se dan i mesec, a za rok trajanja duži od tri meseca, a kraći od 18 meseci, mesec i godina. Ako je rok duži od 18 meseci, onda se navodi samo godina. Ponekad je naveden pun datum, tj. dan, mesec i godina, piše punkufer.hr.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Kada počinje zimsko računanje vremena?

    Iako je Evropska unija još pre nekoliko godina najavljivala da će ukinuti letnje i zimsko računanje vremena, jedinstveni sistem još uvek nije uveden, pa nas uskoro ponovo očekuje pomeranje […]